Trest tří let vězení dostal muž, který při nepokojích v Kapitolu ohrožoval s praporem Konfederace policistu

Tři roky vězení ve čtvrtek vyměřil soudce muži z amerického státu Delaware, který 6. ledna 2021 vtrhl do sídla Kongresu s bojovým praporem Konfederace a ohrožoval s ním policistu. Odsouzený Kevin Seefried byl při povolebních násilnostech mezi prvními výtržníky ve washingtonském Kapitolu a jeho fotografie se symbolem otrokářské minulosti USA tehdy obletěla svět.

Seefried byl zatčen několik dní po vpádu příznivců exprezidenta Donalda Trumpa do sídla americké legislativy, loni v červnu jej pak soudce Trevor McFadden uznal vinným v několika bodech obžaloby. Při čtvrtečním ohlášení výše trestu označil za velmi znepokojivé, že odsouzený při střetu s policistou použil tyč s vlajkou jako zbraň. „Přinést vlajku Konfederace do jednoho z nejposvátnějších míst naší země bylo nehorázné,“ citovala jej AP.

Daný prapor je spojený se skupinou států amerického Jihu, která během občanské války v 19. století hájila zachování otroctví, a je vnímán jako rasistický symbol. Policista Eugene Goodman, kterého Seefried tyčí ohrožoval, je černoch.

„Nikdy jsem nechtěl vyslat nenávistný vzkaz,“ řekl ve čtvrtek u soudu třiapadesátiletý odsouzený. Se slzami v očích se omluvil za svou účast na násilnostech, které narušily ceremoniální schválení výsledků prezidentských voleb.

Do vězení půjde i syn

Seefried byl podle prokurátorů dvanáctým výtržníkem, který se při nepokojích dostal dovnitř Kapitolu. Na místě byl společně se svým tehdy dvaadvacetiletým synem Hunterem, který byl zachycen na videu, jak rozbíjí okno budovy Kongresu. V říjnu soudce McFadden Hunterovi vyměřil dva roky odnětí svobody.

Za účast na nepokojích, které vyústily v pět úmrtí a zranění desítek policistů, už byly odsouzeny desítky lidí. Nejvyšší tresty padají za násilí vůči policistům, za které na konci léta dostal Thomas Webster desetileté vězení. Obvinění spojená s útokem na Kapitol už podle televize NBC News vyšetřovatelé vznesli proti 985 lidem.