Stávka kvůli smrti inspektora komplikuje v Bruselu dopravu

Brusel – V Bruselu stále nejezdí metro, autobusy a tramvaje hromadné dopravy. Odbory vyhlásily stávku poté, co při útoku přišel o život inspektor dopravní společnosti. Při vyšetřování srážky mezi autobusem a automobilem ho řidič osobního vozu zranil, následkům pak muž podlehl.

Odbory vyhlásily po tragické události stávku, která komplikuje městskou dopravu už čtvrtý den. O ukončení protestu se stále jedná, zatím ale není jasné, zda a případně od kdy bude ukončena. 

V sobotu se jeden z autobusů firmy Stib srazil s autem. Šestapadesátiletý inspektor albánského původu Iliaz Tahiraj, který v podniku Stib pracoval téměř tři desítky let, přijel na místo, aby nehodu vyfotil, vyšetřil a zařídil další formality. Jenže při tom ho brutálně napadl 28letý Belgičan, který byl údajně opilý. 

Útočník skončil ve vazbě. Inspektor ale zraněním podlehl. Jeho smrt vyvolala masivní protesty mezi zaměstnanci bruselské dopravní společnosti. Žádají po vládě záruky zlepšení bezpečnosti. Ministryně vnitra Joëlle Milquetová o víkendu přislíbila dočasné nasazení 100 policistů z rezerv.

Stávka MHD v Bruselu (zdroj: ČT24)