Spojené státy v Rudém moři zničily tři bezpilotní plavidla hútíů

Americké síly v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách v Rudém moři zničily tři bezpilotní plavidla patřící Íránem podporovaným jemenským šíitským povstalcům hútíům. S odvoláním na oznámení regionálního velitelství americké armády CENTCOM o tom napsala agentura Reuters.

Hútíové také vypálili tři protilodní balistické střely do Adenského zálivu, ale americká, koaliční ani obchodní plavidla neutrpěla žádné významné škody a nikdo nebyl zraněn, doplnil CENTCOM. Zároveň jako „zcela nepravdivé“ odmítl nedávná tvrzení hútíů, že úspěšně zaútočili na americkou letadlovou loď Dwight D. Eisenhower.

Od listopadu hútíové útočí na nákladní lodě v oblasti Rudého moře i Adenského zálivu a tvrdí, že tak činí v solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy, kde Izrael pokračuje v ofenzivě.

Útoky v Rudém moři významně narušily světovou lodní přepravu a přinutily řadu společností, aby svá plavidla posílaly raději delší a dražší trasou kolem jižní Afriky. Spojené státy na útoky opakovaně reagovaly použitím síly, zcela zastavit se jim je však stále nepodařilo.