Sněhová bouře ve státě New York si vyžádala dva životy

Události: Sněhová bouře ve státě New York (zdroj: ČT24)

Před následky silné bouře, která do částí amerického státu New York přinesla až 180 centimetrů sněhu, zachránily pohotovostní složky kolem 280 lidí. Informovala o tom guvernérka státu New York Kathy Hochulová. Nejméně dva lidé přišli o život.

Města pokryl sníh. Z domů jsou vidět jen okna a střechy. Kde stojí zaparkovaná auta, dávají tušit pouze malé hrbolky uprostřed zasněžené pláně.

Bouře podle úřadů přispěla k osmaosmdesáti dopravním nehodám, což je však podle Hochulové méně než při podobných událostech v minulosti. Míní, že lidé ve velké míře uposlechli varování před cestami autem. Zrušené jsou také lety.

V nejpostiženějších částech téměř dvacetimilionového státu na severovýchodním pobřeží USA vyhlásila guvernérka stav nouze. Federální úřady vyzvala, aby učinily totéž, což by jejímu státu umožnilo dostat pomoc od Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA). Guvernérka také zdvojnásobila počet nasazených členů národní gardy. Pomáhají lidem třeba s odklízením sněhu v Erie County.

Záchranáři hlásí bezpočet výjezdů, podle CNN dva lidé zemřeli na srdeční komplikace spojené s odklízením sněhu.

Sněhová bouře bude zřejmě hodnocená jako jedna z historicky nejsilnějších. Podle Národní meteorologické služby napadly na některých místech za posledních 48 hodin téměř dva metry sněhu – v Natural Bridge a Orchard Park dokonce přes dva metry. 

Pro oblast kolem Buffala je silné sněžení běžné, a to hlavně kvůli Velkým jezerům, u kterých leží. Varování meteorologů stále platí pro víc než osm milionů lidí.