Slováci po týdnu znovu vyšli do ulic. Chtějí předčasné volby

Desítky tisíc nespokojených Slováků opět vyrazily do ulic a požadují předčasné volby. Jen v Bratislavě se podle organizátorů sešlo 65 tisíc lidí, což by byl největší protest od roku 1989. Protestuje se ale i v dalších městech. Demonstranti požadovali vypsání předčasných voleb jako řešení politické krize v zemi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Ve čtvrtek kvůli kauze rezignoval premiér Fico, stávají koalice však chce pokračovat. Podporu slovenským občanům přišli vyjádřit i lidé na pražské Václavské náměstí.

„Páteční protesty v centru Bratislavy byly výrazně delší než minulý týden. Demonstrace se odehrála v poklidném duchu, přestože čísla o počtu zúčastněných se opět vyrovnají těm z minulého pátku, kdy šlo o největší demonstraci od roku 1989,“ komentoval zpravodaj ČT na Slovensku Lukáš Mathé.

Protesty byly svolány i do dalších měst v zemi. Minulý týden Slováci demonstrovali proti vládě premiéra Roberta Fica, který ve čtvrtek podal demisi. Současná tříčlenná koalice ale sestavuje nový kabinet. 

Události: Slováci chtějí předčasné volby (zdroj: ČT24)

Demise vlády demonstrantům nestačí

„Vláda sice podala demisi, ale v pozadí zůstávají stejní lidé,“ řekli z pódia organizátoři protestů, občanští aktivisté Karolína Farská a Juraj Šeliga. Dodali, že lídři koaličních stran se za každou cenu snaží udržet u moci, což označili za důkaz toho, že se snaží zamést pod koberec všechny korupční kauzy, o kterých psal i zastřelený novinář Kuciak.

Z tribuny během zhruba dvouhodinové demonstrace k davu promluvili také herci včetně Zuzany Kronerové, která za účinkování ve snímku Bába z ledu dostala minulý víkend Českého lva za nejlepší výkon v hlavní roli.

„Využijme tuto chvíli a zkusme společně dodat odvahu především těm, kteří zde nejsou. Myslím tím všechny slušné lidi, kteří stejně jako my cítí, že něco není v pořádku, kteří jsou svědky podvodů a korupce, ale ještě nesebrali odvahu vzepřít se svým nadřízeným a říct dost,“ apelovala herečka Kronerová.

Současná koalice Smeru-sociálnej demokracie (Smer-SD), Slovenskej národnej strany a Mostu-Híd se dohodla na vytvoření nového kabinetu, jehož premiérem bude dosavadní vicepremiér a místopředseda Ficovy strany Smer-SD.

Tento postup ostře odsoudila místopředsedkyně opoziční strany Svoboda a solidarita Lucia Ďuriš Nicholsonová. „My jsme se vlastně za poslední dny dozvěděli, v čem se nachází Slovensko, že prakticky namísto demokratické vlády nám tu vládnou oligarchové a mafie,“ řekla místopředsedkyně. 

Vinu za tento vývoj opozice přisuzuje nejmenší koaliční straně, která podle Ďurišové i místopředsedkyně hnutí OĽaNO (Obyčajní l'udia a nezávislé osobnosti) Veroniky Remišové couvla. 

V krajském síle Ficovy strany v Žilině hořelo

V noci ze čtvrtka na pátek hořela střecha sídla krajské kanceláře vládního Smeru v Žilině, požár byl podle hasičů patrně založen úmyslně, větší škody však nezpůsobil. Na budovu někdo namaloval nápis „zloději“.

Střechu podle médií zasáhl oheň poté, co někdo pravděpodobně hodil hořící pneumatiku na přístřešek objektu. Podobné útoky na vládní či stranické budovy na Slovensku nejsou v posledním období ojedinělé.

Smer-SD to prezentuje jako snahu zneužít současnou politickou situaci k destabilizaci země. Incident odsoudila i nejmenší koaliční strana Most-Híd, její šéf Béla Bugár už požádal o ochranu, kvůli e-mailům vyhrožujícím likvidací jeho osoby i lidí z blízkého Bugárova okolí. Výhrůžkám čelí i předseda opozičního uskupení OLaNO.