Ruský komunista poslouchal Putinův projev s nudlemi na uších, čeká ho soud a možná i fronta

Horizont ČT24: Komunistu čeká soud za kritiku Putinova projevu (zdroj: ČT24)

Politika Michaila Abdalkina z ruské komunistické strany, která platí za spojence vládního Jednotného Ruska, čeká soud za údajnou diskreditaci armády. Poslanec ze Samarské oblasti totiž zveřejnil video, na kterém vyjádřil svou nelibost vůči šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi. Jeho vlastní strana ho chce navíc poslat bojovat na frontu.

Abdalkin na videu poslouchá projev Putina s nudlemi zavěšenými na uších. Českým ekvivalentem tohoto gesta může být rčení věšet bulíky na nos, tedy jednoduše lhát. „Chtěl jsem vyjádřit svou nespokojenost a nespokojenost lidí, kteří za mnou chodí a kteří mne volili. Mají pochybnosti, že se domácí a ekonomická politika této země v blízké budoucnosti změní,“ hájí se Abdalkin.

Vzpurností tento komunistický politik proslul už v minulosti. Před dvěma roky, v srpnu 2021, nakráčel do kanceláře vedoucího správy města Čapajevsk s kýblem výkalů jako poděkováním od obyvatel za prosperitu města.

Jiné ironické představení uspořádal Abdalkin v říjnu 2020, tedy době, kdy Putin ohlásil novelizaci ústavy. Společně se svými spolupracovníky vyšel do ulic města Novokujbyševsk. Vyzbrojení plakátem s nápisem „Putin – naše výhoda“ a maskou samotného šéfa Kremlu se místních ptali, co by prezidentovi popřáli.

„Co ještě popřejete kromě zdraví?“ zeptal se například politik jedné obyvatelky. „No, ať už je konečně pořádek,“ odpověděla žena. „Děkuji vám. Pořádek bude! Všichni půjdou za mříže!“ odvětil Abdalkinův spolupracovník v Putinově masce.

Komunisté jsou spojenci Kremlu

Toto předchozí „rebelství“ oblastní duma a komunistická strana tolerovala, jenže od začátku plnohodnotné pozemní invaze loni v únoru se poměry v Rusku změnily. Vláda zavedla přísné tresty za diskreditaci takzvané speciální vojenské operace, jak invazi nazývá, takže od komunistického poslance dala ruce pryč nejen oblastní duma, ale také vlastní strana.

Poslanci navrhli Abdalkina ze strany vyloučit, anebo dokonce poslat bojovat do válečné zóny. Komunistická strana v Rusku patří k tradičním spojencům vládnoucího Jednotného Ruska, i když poslední volby ukázaly, že tento sňatek z rozumu neubrání komunisty před pronásledováním.

„I kdyby to byla určitá neúcta k ruskému prezidentovi, k diskreditaci ruských ozbrojených sil nedošlo a nebylo to ani jednání na příkaz nějaké cizí moci mimo Rusko,“ komentuje obvinění právník Alexej Lapuzin.

Za diskreditaci ruské armády, které se podle úřadů dopustil svým posledním videem, hrozí Abdalkinovi pokuta ve výši padesát tisíc rublů, tedy v přepočtu patnáct tisíc korun. Za opakované porušení pak pět let za mřížemi.