Rusko si připomíná 75 let od stalingradské bitvy. Putin ve Volgogradu vyzval ke statečnosti

Rusové oslavují 75. výročí vítězství nad nacisty v bitvě o Stalingrad. Centrální oslavy ve Volgogradu zahájila vojenská přehlídka, které podle ruských novinářů přihlíželo 30 tisíc lidí. Vrcholem pak byl projev prezidenta Vladimira Putina na slavnostním koncertě ve volgogradské filharmonii. Putin vyzval spoluobčany, aby se „statečností vyrovnali otcům a dědům“. Rusové mají být podle něj silní a čestní a vést za sebou nová pokolení.

Lidé v Rusku by podle Putina neměli propadat malomyslnosti. „Nemáme právo na polovičatost, malověrnost a nerozhodnost, musíme se v našich skutcích vyrovnat činům otců a dědů,“ řekl Putin. Rusové podle prezidenta budou kráčet jen kupředu, budou silní a čestní, nastupující generaci předají slavné tradice velkého ruského národa.

„Obránci Stalingradu nám zanechali velké dědictví – lásku k vlasti, odhodlání bránit její zájmy a nezávislost, být pevní před jakoukoli zkouškou, pečovat o rodnou zemi a pracovat pro její rozkvět. V těchto prostých a jasných pravdách je podstata našeho života,“ citovala z prezidentova projevu agentura TASS.

Putin svůj projev přednesl šest týdnů před volbami, v nichž bude usilovat o čtvrtý prezidentský mandát. Předpokládá se, že k urnám přijde přes 60 procent voličů. Právě volební účast je podle sociologů jediným nejistým prvkem hlasování. Putin je ve volbách prakticky jistým vítězem.

Slavnostnímu večeru předcházela vojenská přehlídka, které podle ruských novinářů přihlíželo 30 tisíc lidí. Centrálních volgogradských oslav se podle agentury TASS účastní 200 pozvaných hostů z deseti zemí, včetně Německa, Británie a Francie. Z České republiky podle mluvčí KSČM Heleny Grofové odjeli do Ruska na pozvání spřátelených organizací místopředseda strany Josef Skála a poslanec Zdeněk Ondráček.

  • Mohutná stalingradská operace, která skončila 2. února 1943, znamenala zlom na východní frontě a nacistické armádě přinesla zničující porážku. Výročí vítězné bitvy si Rusové připomínají prakticky po celé zemi. K pomníkům mrtvých vojáků Rudé armády po celé zemi lidé přinášejí květiny, na pátek i sobotu je naplánováno mnoho slavnostních koncertů a shromáždění.
  • Stalingrad dostal sice v roce 1961 v rámci destalinizace jméno Volgograd, ale z rozhodnutí místní radnice se městu několikrát ročně symbolicky vrací starší název. Kromě výročí konce bitvy je to například 9. květen, který Rusové slaví jako den vítězství nad nacismem.

Začátek konce Hitlerovy říše

Výročí konce bitvy u Stalingradu připomíná i řada německých médií. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung o německé porážce píše jako o začátku konce Hitlerovy říše. Server Deutsche Welle ji zase označuje za zvrat ve druhé světové válce.

Německá média podrobně líčí vývoj tehdejších bojů a píší i o osudu desetitisíců obyvatel města, kteří přišli o život při německém bombardování. Připomínají také to, že z více než 100 tisíc zajatých německých vojáků se jich domů vrátilo jen kolem šesti tisíc.

Z německých politiků si 75. výročí všímá třeba předseda poslanců strany Levice Dietmar Bartsch, který na sociální síti Twitter vyjadřuje zklamání, že kancléřka Angela Merkelová na dnešní vzpomínkové akce ve Volgogradu neposlala žádného člena své vlády.