Rusko a Německo vyslaly do vesmíru rentgenový teleskop. Může objasnit tajemství temné hmoty

Po měsících odkladů úspěšně odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Proton, která do vesmíru vynesla rusko-německý rentgenový teleskop Spektr-RG. Zpravodajská stanice BBC společnou misi Berlína a Moskvy označuje za jeden z nejvýraznějších ruských kosmických počinů v postsovětské éře. Teleskop by mohl objasnit tajemství temné hmoty a temné energie, které dohromady tvoří asi 96 % vesmíru. Vědci o nich ale nevědí téměř nic.

Observatoř se skládá ze dvou hlavních komponent, kterými jsou německý teleskop eROSITA a jeho ruský protějšek ART-XC. Teleskopy budou mapovat vesmír v rentgenové části spektra v dosud nevídaných detailech.

„Rusko tato mise staví do čela rentgenové astronomie, je to pro něj obrovská příležitost,“ uvedl vědec Kirpal Nandra z německého Institutu Maxe Planka.

Vědci si od mise, jejíž výzkumná fáze potrvá čtyři roky, slibují objevení nových galaktických kup a aktivních galaktických jader. Spektr-RG by během své životnosti mohl podle očekávání odhalit až tři miliony obřích černých děr. Jeho klíčovým cílem je podle BBC zkoumání „temné  hmoty“. 

Aparát bude umístěný v takzvaném libračním centru L2 (Lagrangeův bod L2), které je pro pozorování vesmíru výhodné, protože jsou tam vyrovnané gravitační a odstředivé síly soustavy.

Projekt Spektr-RG navazuje na ruský radioteleskop Spektr-R. Ten byl do kosmu vynesen v roce 2011, ale letos v lednu přestal reagovat na pokyny vysílané ze Země. Vyslání nové generace teleskopu nabralo výrazné zpoždění poté, co se vedení mise rozhodlo přesunout dopravu z nosné rakety Zenit na Proton.