Rowlingová míří opět k soudu kvůli plagiátorství

Londýn - Britská spisovatelka Joanne Rowlingová, známá řadou knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi, je znovu nařčena z plagiátorství. Správce pozůstalosti anglického autora Adriana Jacobse podal žalobu na americké vydavatelství Scholastic za porušení autorského práva. Domnívá se totiž, že čtvrtý díl Harryho Pottera využívá nápady z Jacobsovy knihy Čaroděj Willy.

Série o Harry Potterovi z Bradavic se stala světově proslulou. Jenže kniha Harry Potter a Ohnivý pohár putuje k soudu. Rowlingová byla obviněna, že použila velkou část z knihy Čaroděj Willy, která vyšla v roce 1987. „Základem soudního procesu je, že většina obsahu knihy Čaroděj Willy se také objevuje ve čtvrté knize Harry Potter,“ poukazuje správce pozůstalosti Adriana Jacobsena Paul Allen.

Obě knížky jsou o příběhu chlapce, který objeví čarodějnické schopnosti a vstoupí do mezinárodní čarodějnické soutěže. „Čaroděj Willy vyhraje soutěž. Harry taky. Willy dostane radu od želvy s krunýřem posetým drahokamy. Harry se setká s podobnou želvou. Během soutěže si dá Willy koupel ve speciální koupelně a Harry taky. Seznam podobností je nemalý,“ dodává Allen.

Rowlingová opět nařčena z plagiátorství (zdroj: ČT24)

„Je to případ porušení autorských práv. Říkáme, že byly použity myšlenky z Čaroděje Willyho, takže chceme výdělek z Ohnivého poháru,“ vysvětluje právník zastupující stranu Paula Allena Thomas Klein.

Joane Rowlingová byla nařčena z plagiátorství již v roce 2001. Tehdy ji obvinila britská spisovatelka Nancy Stoufferová, soudní spor ale Rowlingová vyhrála. Harry Potter a Ohnivý pohár vyšel v roce 2000 a s ostatními díly se ve světě prodalo více než 400 milionů kusů. Všech šest dílů ze série dostalo filmovou podobu. Sedmý, rozdělený na dvě části, přijde do kin už letos na podzim.

Harry Potter a Ohnivý pohár
Zdroj: ČT24