Protesty v Íránu si vyžádaly na čtrnáct tisíc zatčených. Lidskoprávní situace v zemi je vážná, uvedl vysoký komisař OSN

Při protivládních protestech v Íránu bylo zatčeno na čtrnáct tisíc lidí, včetně dětí. Uvedl to ve čtvrtek vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a lidskoprávní situaci v zemi označil za velmi vážnou, píše agentura Reuters. Podle středečního sdělení úřadu OSN pro lidská práva (OHCHR) bylo od září na demonstracích v Íránu zabito více než tři sta lidí, včetně více než čtyřiceti dětí. Rada OSN pro lidská práva ve čtvrtek schválila misi, která má porušování lidských práv v zemi vyšetřit.

Údaje o počtech zadržených v souvislosti s protesty se liší. Organizace Hrana, která monitoruje porušování lidských práv v Íránu, píše o více než čtyřech stech zabitých demonstrantech. Zadržených je podle organizace více než osmnáct tisíc. Mezi 440 oběťmi je ke čtvrtku podle organizace Hrana i jednašedesát dětí.

Na speciálním zasedání OSN v Ženevě ve čtvrtek označil Türk situaci v Íránu za „lidskoprávní krizi“ a dodal, že na jeho požadavek ohledně návštěvy země íránské úřady neodpověděly. 

Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) tak ve čtvrtek schválila misi, která má podezření na porušování lidských práv při potlačování protivládních demonstrací prošetřit. Pro návrh rezoluce, který předložilo Německo a Island, se vyslovilo 25 zemí včetně USA, šest jich bylo proti (Čína, Pákistán, Kuba, Eritrea, Venezuela a Arménie) a šestnáct se zdrželo hlasování.

Cílem této mise bude shromáždit a analyzovat fakta dokazující porušování lidských práv při protivládních manifestacích, které v Íránu trvají od poloviny září a které jsou považovány za největší protesty proti tamnímu islamistickému režimu. První výsledky vyšetřování by měla mise předložit na zasedání rady v polovině příštího roku.

Demonstrace, které v Íránu pokračují již třetím měsícem, v zemi propukly poté, co 22letá Íránka kurdského původu Mahsá Amíníová, zadržená za příliš volně nasazený hidžáb, zemřela ve vazbě íránské mravnostní policie. Původně se protesty týkaly především ženských práv, ale později se proměnily v lidovou revoltu Íránců ze všech vrstev společnosti a jsou největším projevem protirežimního odporu za poslední léta.

Režim v Kurdistánu stupňuje represe

Režim v íránském Kurdistánu na severu země, odkud Amíníová pocházela, stupňuje represe a podle exilové organizace ochránců lidských práv Hengaw do města vrtulníky dopravily příslušníky revolučních gard. „Zajišťujeme bezpečnost lidí a naším mandátem je rozhodně zasáhnout proti (separatistickému) terorismu,“ uvedly podle agentury Reuters ke stupňování represí v íránském Kurdistánu revoluční gardy.

„Přibližně padesát policistů bylo při protestech zabito a stovky jich byly zraněny,“ řekl podle Reuters Alí Bagherí Kaní, íránský náměstek ministra zahraničních věcí, při rozhovoru s indickou televizí. Počty zabitých demonstrantů v rozhovoru neupřesnil, ale ministerstvo vnitra podle něj ustanovilo panel, který má jejich úmrtí prošetřit.

V Íránu bylo podle mluvčího íránské justice v souvislosti s demonstracemi doposud zatčeno čtyřicet cizinců. V září Teherán uvedl, že za účast na nepokojích bylo zatčeno devět Evropanů, byli mezi nimi mimo jiné občané Německa, Polska, Itálie, Francie, Nizozemska a Švédska. Podle francouzského ministerstva zahraničí je nyní v zemi zadržovaných zřejmě sedm občanů Francie.