Při náletu na uprchlický tábor v Tigraji zahynulo přes padesát lidí, píše Reuters

Při pátečním náletu na uprchlický tábor ve státě Tigraj na severu Etiopie zahynulo zřejmě 56 lidí a nejméně třicet jich utrpělo zranění. Agentuře Reuters to v sobotu sdělili dva pracovníci mezinárodní pomoci. Odvolávali se přitom na tigrajské úřady i na očité svědky. Etiopská vláda ani armáda však zatím zprávy o incidentu nekomentovaly. Podle Reuters není jasné, kdo nálet podnikl, schopnost útočit ze vzduchu však mají v oblasti pouze etiopské vládní síly.

Humanitární pracovníci nedostali povolení mluvit s médii, Reuters však zaslali fotografie, které údajně pořídili v místní nemocnici v době po náletu. Je na nich vidět mimo jiné řada zraněných dětí.

Útok podle pracovníků cílil na tábor pro Etiopany, kteří opustili svoje domovy kvůli již čtrnáct měsíců trvajícímu konfliktu mezi etiopskou armádou a Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu (TPLF). Zařízení se nacházelo poblíž města Dedebit na severozápadě státu Tigraj poblíž hranic s Eritreou.

Podle jednoho z pracovníků v táboře přebývalo hodně starších žen a dětí. „Řekli mi, že bomby začaly padat o půlnoci (z pátka na sobotu). Byla úplná tma a nemohli uniknout,“ napsala agentura Reuters.

Mluvčí etiopských povstalců z útoku obvinil vládu. Ta se k události nevyjádřila. Podle agentury AFP nelze informace ověřit, přístup do oblasti Tigraje je omezený. Agentura také připomněla, že vláda v pátek ve snaze zahájit dialog o ukončení konfliktu propustila z vězení několik opozičních vůdců, včetně některých z TPLF. 

Před pátečním útokem zemřelo podle zprávy humanitárních organizací při jednačtyřiceti podobných náletech na severu Etiopie dohromady nejméně 146 lidí a 213 jich bylo zraněno. Informace se zakládá na důkazech, které shromáždili místní humanitární pracovníci a na výpovědích svědků. Nejvíce obětí bylo hlášeno 16. prosince, kdy si nálet ve městě Alamata vyžádal životy 38 lidí a dalších 86 zranil. Kolik z mrtvých byli civilisté, dokument neuvádí. Reuters se bilanci obětí nepodařilo nezávisle ověřit.