Pražské jaro si připomenou Topolánek, Fico a Merkelová

Berlín – Na Pražské jaro 1968 budou společně vzpomínat český premiér Mirek Topolánek, jeho slovenský protějšek Robert Fico a německá kancléřka Angela Merkelová. Příští středu si šéfové vlád tří zemí připomenou události před 40 lety. Merkelová přijme oba premiéry z nástupnických států Československa a poté promluví na slavnosti, která se uskuteční v berlínském Koncertním domě.

Na odpoledním pracovním setkání Merkelové s oběma premiéry přijdou na přetřes i ryze aktuální politická témata. Nabízí se především problém s takzvanou Lisabonskou smlouvou o reformě EU, kterou minulý týden zamítli irští občané v referendu.

Snídaně s Topolánkem

Merkelová přitom dnes s Topolánkem posnídala na summitu EU v Bruselu. Zatímco šéfka německé vlády chce dosáhnout dokončení ratifikací reformní smlouvy do voleb do Evropského parlamentu v červnu příštího roku, Topolánek neslibuje ani to, že Česká republika bude v ratifikačním procesu pokračovat.

Na stole by se mohlo ve středu objevit i téma pracovního trhu, který Německo vůči pracovníkům z novějších členských zemí EU chrání dočasnými byrokratickými překážkami. Německá vláda přitom zjevně chce tuto výjimku z volného pohybu pracovních sil vyčerpat až do konce, a nejspíš ji prodlouží o další tři roky, tedy do roku 2011.

Projevy, koncert a výstava

Topolánek, Fico a Merkelová otevřou slavnostní večer k 40. výročí Pražského jara zahajovacími projevy. V roce 1968 prožívali s Čechoslováky naději a zklamání i občané NDR, kde tehdy čtrnáctiletá Merkelová žila. V létě roku 1968 přitom pobývala na prázdninovém pobytu v Krkonoších.

Součástí středečního večera bude slavnostní koncert pod taktovkou Rastislava Štúra a s operními pěvkyněmi Gabrielou Beňačkovou a Evou Urbanovou.

Topolánek s Ficem ve středu odpoledne spolu s předsedou Spolkového sněmu Norbertem Lammertem rovněž otevřou výstavu Tváře Pražského jara. Výstava představí v jedné z parlamentních budov vybrané práce českých a slovenských fotografů, kteří svými objektivy zachytili proměnu společnosti a kulturní rozmach v Československu druhé poloviny 60. let.