Potkali se u Chersonu. Ze čtyř ukrajinských vojáků se při osvobozování stali přátelé

Události: Průběh bitvy u Chersonu (zdroj: ČT24)

Čtyři vojáci ze čtyř různých koutů Ukrajiny se seznámili u Chersonu. Čerkez, Passat, Tur a Morjačok, jak si válečnými přezdívkami říkají, se během osvobozování okupované oblasti na jihu spřátelili. Po měsíci bojů nyní odpočívají v bezpečí týlu. O operaci, na které se podíleli, hovoří v metafoře jako o porcování melounu, který je symbolem Chersonu.

„Zprvu se bojovalo hlavně mimo obydlené plochy. Tam, kde měli zákopy, opevnění a kde byly jejich předsunuté pozice,“ říká „Passat“. Na pozicích, které drželi od jara, je k nalezení řada důkazů o silném ostřelování. Na blízkou školu rakety dopadaly z obou stran.

Počátkem října se Rusové začali z první obranné linie stahovat. Cesta dále do vnitra pravobřežní části Chersonské oblasti vypadala volná. Čtveřice v tu chvíli dostala příkaz zajistit nejbližší vesnici. Boje se přenesly do otevřeného terénu.

„Náš obrněný transportér ale dostal zásah. Měl jsem poranění hlavy. Díky bohu mě kluci vytáhli. Za cenu velkých ztrát jsme urvali velký kus fronty. Zatlačili jsme je, ale bylo to složité,“ líčí voják s přezdívkou „Tur“.

Přehledná rovina

Dosud bylo osvobozování Chersonské oblasti bojem na rovině. Asfaltové cesty dávají možnost rychlých přesunů těžké techniky, rovinatý terén pak přehled o nepřátelských pozicích. Ruské jednotky si vybraly opuštěné domy.

Při ústupu ale podle vojáků Rusové chytře využívali krajiny a bránili se v členitějším terénu. Ukrajinský postup se i proto na více než měsíc zastavil. „Vyvýšeniny jsou vždy ve válce prioritou. Je to pak snazší,“ vysvětluje Čerkez.

Na řadu znovu přišlo dělostřelectvo a ničení ruské logistiky. Po oznámeném stažení okupantů z pravého břehu Dněpru bude i tak potřeba postupovat opatrně.

„Doplnily nás čerstvé jednotky a už znovu provádíme vojenské operace,“ nastiňuje Morjačok. „Úspěšný protiútok zopakovat můžeme, jen potřebujeme přeskupit vojáky a dostat sem techniku, na kterou čekáme od vás, od světa. Jen naše jednotka potřebuje deset bojových vozidel pěchoty,“ naléhá Passat.

Čtyři kamarádi věří, že do konce roku se jim podaří ukrojit ještě kus z okupovaných oblastí. Už teď je před nimi vidina sladké odměny – osvobozený Cherson.