Po kritickém videu hodlá Čína „seškrábat jed od kosti“

Události ČT: Čína zareagovala na kritické video (zdroj: ČT24)

Čína posiluje stranickou disciplínu. Kampaň po vzoru Mao Ce-tunga míří zejména na pracovníky bezpečnostních a právních složek a zároveň prověřuje loajalitu komunistických akademiků. Peking spustil akci poté, co se na internetu rozšířila nahrávka s ostrou kritikou vládnoucí strany.

Na Centrální stranické škole se budoucí kádry čínské komunistické strany učí nejen marxismus-leninismus ale i ekonomiku, právo a západní politické myšlení. Tradovalo se, že to je jediné místo v Číně, kde se dá diskutovat o odchodu komunistické strany bez obav z odvety.

Teď však škola dostala úkol zajistit loajalitu. Na veřejnost totiž v květnu unikla nahrávka ze setkání akademiků, na níž mluví bývalá profesorka nezvykle ostře.

„Je to šéf gangu. Strana se stala jeho nástrojem. Strana se stala skupinou politických zombie. Je nemožné, aby se někdo vzepřel nebo usiloval o změny,“ tvrdí na záznamu bývalá profesorka školy Cchaj Sia.

Nejmenuje, ale z kontextu vyplývá, že má na mysli generálního tajemníka strany. „Ideální by bylo odstranit ho z funkce. Ale jak víme, kontroluje armádu, politickou a právní komisi i policii,“ dodala Cchaj Sia.

Udělal z Číny nepřítele, tvrdí profesorka o prezidentovi

Profesorku, která od loňska žije v Americe, za její slova ze strany vyloučili. V rozhovorech pro média však říká, že toho nelituje. Si Ťin-pchingovi vyčítá, že kvůli nekontrolované moci udělal z Číny nepřítele světa.

Tak otevřená kritika je v Číně výjimečná. Vyvolává spekulace o možné opozici uvnitř vládnoucí strany proti prezidentovi, který si otevřel cestu, aby zůstal ve funkci neomezeně dlouho. „Působí mocně, ale existují náznaky, že může být zranitelný. Ve snaze rozšířit moc šlape na prsty různým frakcím, takže jiné frakce se proti němu mohou spojit,“ myslí si nezávislý politolog Joseph Cheng. 

Ve snaze posílit disciplínu strana vyhlásila kampaň, který má zajistit loajalitu policistů, soudců, prokurátorů i obávaných agentů státní bezpečnosti. V Maově duchu s heslem „otočte ostří dovnitř a seškrabejte jed od kosti“.