Plačící děvčátko. World Press Photo má vítěze, podívejte se na rozhovor s autorem snímku

Události ČT: World Press Photo má vítěze, plačící děvčátko (zdroj: ČT24)

Vítězným snímkem World Press Photo se stala plačící holčička z Hondurasu zadržená s matkou na hranici s USA od fotografa Johna Moorea. Čech Michael Hanke ve sportovní kategorii se snímky boxera na vozíčku skončil druhý. Hanke již před dvěma lety získal druhé místo v kategorii sportovní reportáž za snímky z dětských šachových turnajů.

Vítězný snímek zachycuje honduraskou holčičku Yanu, která pláče při zadržení své matky Sandry Sanchezové na mexicko-americké hranici. Výherce hlavní ceny obdrží 10 tisíc eur. Soutěže se zúčastnilo asi 4700 fotografů s téměř 80 tisíci snímky.

Autor vítězného snímku, fotograf John Moore, který spolupracuje s agenturou Getty Images, byl v létě prostřednictvím Skypu hostem pořadu Newsroom ČT24, rozhovor najdete na videu níže. Nedělní díl pořadu se pak bude věnovat právě fotožurnalismu. 

„Nenapadá mě nic, co by bylo v éře Donalda Trumpa důležitější,“ řekl tehdy Moore k fotografii malé dívky,  kterou pořídil na hranici se Spojenými státy loni 12. června. Fotografie vyvolala hlasitou debatu o tvrdé migrační politice prezidenta Trumpa, která zahrnovala i rozdělování rodin migrantů. Časopis Time fotografii otiskl na titulní straně.

Otec dvouleté holčičky později britskému časopisu Daily Mail sdělil, že jeho dcera nebyla oddělena od matky, ale byly drženy společně. Time si nicméně za uveřejněním snímku stál s tím, že fotografie zachycuje, co „je v současné chvíli v sázce“. V důsledku kritiky Trump loni v červnu politiku rozdělování rodin migrantů na jižní hranici ukončil.

Uspěl i Čech Hanke

Čech Michael Hanke se v prestižní fotografické soutěži umístil jako druhý se sérií snímků s názvem Nikdy ho neviděli plakat. Na nich zachytil českého šampiona v paraboxu Zdeňka Šafránka, který reprezentoval Česko ve sledge hokeji na paralympijských hrách a jezdí i na handbiku.

Hanke po vyhlášení uvedl, že je s výsledkem naprosto spokojen. Snímky budou podle něj vystaveny ve více než stovce měst po celém světě a mohou povzbudit například ty, kterým se podobná věc stala, jelikož ukazují, že lze žít plnohodnotný život i přes zdravotní překážky.

„Hlavní není to, že mám druhé místo, hlavní je to, že můžeme udělat dobrou věc pro spoustu lidí, o kterých se třeba ani nedozvíme,“ uvedl český fotograf. Zdůraznil, že soutěž World Press Photo si udržuje vysokou prestiž mimo jiné tím, že vyhrávají fotografie s posláním. Hanke již před dvěma lety získal na World Press Photo také druhé místo v kategorii sportovní reportáž za snímky z dětských šachových turnajů.

World Press Photo vyhrál snímek plačící dívky na hranici USA (zdroj: ČT24)

Cenu World Press Photo za sérii roku si odnesl fotograf Pieter Ten Hoopen. Čtyři snímky zachycují cestu středoamerických uprchlíků do USA. V kategorii, která se zabývá problematikou životního prostředí, uspěly snímky od Čadského jezera a ze Zimbabwe.

V kategorii Současné problémy uspěla série fotografií, na nichž je zachycena kampaň za zrušení zákona o potratech v Irsku a snímek z narozeninových oslav na Kubě. Mezi další oceněné  fotografie patří například série zobrazující krizi v Jemenu od Lorenza Tugnoliho. 

Vítězné snímky budou k vidění i v Praze

Vítězné snímky z aktuálního ročníku budou k vidění na výstavách v mnoha zemích. Po dvouleté pauze se představí také v Praze, kde bude výstava zahájena 5. června na Staroměstské radnici. 

Fotografická soutěž World Press Photo byla založena v roce 1955 v Amsterdamu. Nadace World Press Photo každoročně pořádá největší a nejprestižnější mezinárodní soutěž s reportážní tématikou. V Praze se výstava poprvé uskutečnila v roce 1990 díky přispění tehdejšího primátora a fotografa Jaroslava Kořána.