Paříž svádí boj o nový mrakodrap

Paříž - Francouzské úřady schválily stavbu nového mrakodrapu Tour Triangle na jihozápadě francouzské metropole. Budova by měla být podle plánů hotová v roce 2017. Proti 180 metrů vysoké stavbě ve tvaru pyramidy ale protestují místní lidé i občanská sdružení. Organizace SOS Paris se obává především toho, že se ve věži objeví jedovatý azbest, a chystá dokonce protestní akce i podání odvolání proti stavbě.

Ačkoliv svou výškou nový mrakodrap nepřekoná slavnou Eiffelovu věž ani Montparnaský mrakodrap, mnohým Francouzům přesto vadí. Obávají se, že výškové budovy časem centrální Paříž odříznou od předměstí.

S vážným argumentem přišla i organizace SOS Paris. Ta bojovala v 70. letech už proti Montparnaské věži, která má dlouhodobě potíže s azbestem používaným při její stavbě. Ten se sice už osm let odstraňuje, pro lidské zdraví ale stále představuje vážné riziko.

Pařížská radnice se na novou stavbu těší už několik let. „Je to velmi hezký architektonický projekt. Věřím, že se nám podaří vybudovat tuto věž a že už bude třeba v roce 2014 stát,“ říká náměstkyně pařížského starosty Anne Hidalgová.

Autory návrhu nové Tour Triangle jsou Švýcaři Jacques Herzog a Pierre de Meuron. V budově by po dokončení stavebních prací měly sídlit především soukromé společnosti.

Stavba kontroverzního mrakodrapu v Paříži (zdroj: ČT24)