Pandemie ve světě: Evropská komise navrhuje devítiměsíční platnost očkování, Francie doporučuje posilovací dávku všem dospělým

Podle návrhu Evropské komise by covidové certifikáty s očkováním měly platit děvet měsíců. Francouzský zdravotní úřad doporučil posilovací dávku vakcíny pro všechny nad 18 let. Polsko hlásí 497 nových úmrtí s covidem, což je nejvíce v současné vlně epidemie. V Nizozemsku musejí nemocnice kvůli naplněným kapacitám odkládat chemoterapie a transplantace orgánů. Od začátku pandemie bylo v Evropě podle propočtů agentury AFP už zaznamenáno více než 1,5 milionu úmrtí s nemocí covid-19 a více než 72,55 milionu nakažených. Česko je šestou zemí s nejvyšším počtem úmrtí na sto tisíc obyvatel v Evropě.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Země Evropské unie by měly v rámci covidových certifikátů uznávat plné očkování po dobu devíti měsíců. Vyplývá to z návrhu, který ve čtvrtek zveřejnila Evropská komise. Certifikáty mají být nadále k dispozici nejen lidem očkovaným či po prodělané nemoci covid-19, ale také po negativním testu. Státy by nově měly posuzovat lidi přijíždějící ze zahraničí právě podle jejich covidových pasů, spíše než podle nákazy v místě jejich původu.

Unijní země začaly v posledních týdnech v reakci na nový nárůst počtu nakažených koronavirem doporučovat svým občanům posilující dávku vakcíny. Ministři členských států unie se tento týden shodli, že by další dávkou vakcíny měla být podmíněna platnost covidových pasů, které umožňují lidem cestovat přes hranice i v čase pandemických omezení.

Na dobu platnosti očkování však země neměly jednotný pohled, a komise ve čtvrtek proto navrhla devět měsíců. To pro většinu lidí očkovaných v letošním roce znamená, že před další letní dovolenou v zahraničí se budou muset nechat přeočkovat. Pro lidi, kteří již posilující dávku mají, návrh žádnou konkrétní dobu platnosti nestanovuje kvůli nedostatku vědeckých důkazů o době její účinnosti. Komise však uvedla, že „s ohledem na přibývající údaje se dá očekávat, že ochrana z posilujících vakcín může vydržet déle než ta u původního očkování“.

Komise také bude jednat o přijetí doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) pro aplikaci vakcíny proti nemoci covid-19 od firem Pfizer/BioNTech také u dětí ve věku od pěti do 11 let. Takto staré děti mají dostávat třetinové množství očkovací látky oproti dávce doporučené pro dospívající a pro dospělé. Lékový úřad posuzoval bezpečnost a účinnost očkovací látky pro mladší děti od října a ve čtvrtek vydal schvalující verdikt. 

Nizozemské nemocnice chtějí zpřísnit režim, Polsko má rekord v počtu úmrtí

Francouzský zdravotnický úřad HAS doporučil podat posilující dávku vakcíny proti covidu všem osobám nad 18 let. Přeočkování by měly podstoupit pět měsíců od podání druhé dávky.

HAS třetí dávku v pátek doporučil všem osobám nad 40 let šest měsíců od dokončené vakcinace. Nyní v novém prohlášení sdělil, že se rozhodl zmírnit věkovou hranici i lhůtu mezi očkováním, protože „epidemie je ještě silnější, než se očekávalo“.

Polsko za poslední den zaznamenalo 497 úmrtí spojených s covidem-19 a 28 128 nově nakažených. Podle tamního ministerstva zdravotnictví je bilance zemřelých nejvyšší v současné čtvrté vlně epidemie.

Počet pacientů v nemocnicích za poslední den vzrostl o 380 na 19 087, z toho 1657 potřebuje k dýchání plicní ventilátor. Celkově má polské zdravotnictví k dispozici bezmála 25 tisíc lůžek pro covidové pacienty a 2300 plicních ventilátorů.

Některé nizozemské nemocnice odkládají chemoterapie a transplantace orgánů, aby uvolnily lůžka intenzivní péče pro rostoucí počet pacientů s covidem-19.

Tamní asociace nemocnic požádala ministra zdravotnictví Huga De Jongeho, aby zpřísnil protiepidemický režim do fáze, kdy bude zrušena veškerá běžná péče, která vyžaduje přenocování v nemocnici. Zdravotnická zařízení by také mohla požádat o vojáky a studenty, aby pomohli zdravotním sestrám. 

Slovensko a Rakousko mají lockdown, Portugalsko zpřísňuje opatření

Portugalsko, které patří k světovým premiantům co do proočkovanosti, znovu zavádí některá opatření kvůli nárůstu počtu nově nakažených. Všichni cestující, kteří přiletí do země, se budou muset prokázat negativním testem na koronavirem, oznámila ve čtvrtek vláda. Platí to i pro lidí naočkované proti covidu-19.

„Nezáleží na tom, jak úspěšná vakcinační kampaň byla. Musíme si být vědomi toho, že se dostáváme do fáze zvýšeného rizika,“ řekl  na tiskové konferenci premiér António Costa. „Nových případů v Evropské unii výrazně přibývá a Portugalsko není ostrov.“ 

Slovensko ve středu druhý den po sobě zaznamenalo přes deset tisíc odhalených nových případů nákazy. Laboratoře detekovaly 10 165 infikovaných, o den dříve to bylo rekordních 10 315 případů. Po předchozím rychlém přírůstku hospitalizovaných s covidem-19 v přetížených nemocnicích klesl stav covidových pacientů o dvanáct na 3188. Hranice 3200 hospitalizovaných je podle slovenských úřadů kritická pro zajištění zdravotní péče. V zemi od čtvrtka platí celostátní uzávěra.

V Rakousku i čtvrtý den po zahájení národní uzávěry dál rychlým tempem přibývalo nakažených koronavirem. Během středy laboratoře odhalily přes 13 500 nových případů infekce, na jednotkách intenzivní péče leží přes šest set pacientů s těžkým průběhem covidu-19, nejvíce od dubna.

Sao Paolo má naočkovány všechny dospělé

Brazilské Sao Paolo, které je s 12,3 milionu obyvatel nejlidnatějším městem v Latinské Americe, oznámilo, že proti covidu-19 naočkovalo všechny své dospělé obyvatele. Podle zástupců města údaj přesáhl sto procent, protože očkování využila i část lidí, která oficiálně ve městě nežije, uvedla agentura DPA. Při jarní vlně epidemie covidu-19 patřilo Sao Paolo mezi brazilské oblasti, kde koronavirus udeřil nejvíce.

V Brazílii má kompletní očkování zhruba 60 procent obyvatel, mezi jednotlivými oblastmi jsou ale velké rozdíly. V zemi se používají přípravky vyvinuté v západních zemích i Číně.

Izrael nově umožní vstup do země očkovaným cestujícím, kteří nejpozději 24 hodin před odletem absolvovali antigenní test na koronavirus s negativním výsledkem.

Podmínkou vstupu do Izraele byl dosud maximálně 72 hodin starý negativní PCR test. Den starý antigenní test tak bude nově další možností. Média v této souvislosti uvádějí, že provedení antigenního testu je výrazně levnější než rozbor metodou PCR. Nadále se však cestující na letišti a dalších hraničních přechodech budou podle izraelských médií muset podrobit PCR testu po příjezdu a zůstat v izolaci do obdržení negativního výsledku. 

Posilující dávka funguje, tvrdí Izraelci

Pokud jde o boj s covidem-19, zdá se, že svět následuje Izrael, který ostatním zemím odhaluje budoucnost pandemie již více než rok, píše zpravodajský web CNN. Izrael byl mezi prvními státy, které zavedly očkování dospělých a mladistvých proti covidu-19 a spustily takzvané covidové pasy; v posledních měsících se země také stala průkopníkem v přeočkování třetí, posilující dávkou vakcíny.

Koncem července začal Izrael nabízet posilující dávky lidem starším 60 let, od konce srpna pak země zpřístupnila třetí dávku osobám starším 16 let, a to pět měsíců po podání druhé dávky. Za plně očkované nyní Izrael považuje pouze ty, kteří se nechali naočkovat třetí dávkou poté, co jim na ni vznikl nárok.

O více než tři měsíce později představitelé izraelského zdravotnictví tvrdí, že data hovoří jasně. Díky posilujícím dávkám se zemi podařilo zdolat čtvrtou vlnu infekce, která se Izraelem prohnala v srpnu a v září. Na vrcholu této vlny Izrael evidoval více než osm tisíc nově potvrzených případů nákazy koronavirem za den a více než pět set covidových pacientů bylo hospitalizováno v těžkém stavu.

Sedmidenní průměr nákaz se nyní v Izraeli pohybuje mezi 450 až 500 případy denně, v těžkém stavu je hospitalizováno 122 covidových pacientů.

Z dat je přitom patrný propastný rozdíl mezi těmi, kteří byli očkováni dvěma a třemi dávkami, a neočkovanými. V uplynulém měsíci podle dat izraelského ministerstva zdravotnictví podíl neočkovaných mezi nově nakaženými mnohdy přesahoval 75 procent.

Evropa jako nejpostiženější kontinent covidem

Celkový počet úmrtí v Evropě činí podle AFP nyní oficiálně 1 500 105 od prvního případu úmrtí loni v únoru. Počty úmrtí na covid-19 znovu stoupají od poloviny letošního července a podle AFP umírá v Evropě, která se znovu stala epicentrem pandemie, za poslední týden na covid-19 v průměru 4210 lidí denně. Celkově zemřelo za poslední týden v Evropě podle AFP na tuto nemoc 29 500 lidí. Do Evropy AFP počítá 52 zemí, včetně Ruska a Turecka.

Nyní je nejpostiženější zemí Rusko, které zaznamenává téměř třicet procent nových případů úmrtí z celkového denního počtu v Evropě a v průměru má 1246 úmrtí denně. V Rusku už podle oficiálních údajů zemřelo po nákaze koronavirem podle AFP celkem 269 057 osob při celkovém počtu 9,27 milionu nakažených. Následuje Británie s víc jak 144 700 úmrtími na 10,03 milionu nakažených a Itálie s počtem 133 415 úmrtí na 4,95 milionu nakažených.