Ve Vídni protestovaly desetitisíce lidí proti covidovým omezením

Události: Protesty proti opatřením v Rakousku (zdroj: ČT24)

V centru Vídně v sobotu demonstrovali odpůrci protiepidemických opatření. Svolala je opoziční pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Dva dny před začátkem celostátní uzávěry se na náměstí Hrdinů poblíž Hofburgu podle odhadu úřadů sešlo pětatřicet tisíc lidí. Mluvčí policie uvedl, že někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a na policisty házeli láhve a plechovky. Nejméně deset lidí bylo zatčeno. Podle listu Der Standart se jeden z nich pokusil odzbrojit policistu.

Demonstranti naplnili náměstí u Hofburgu. Okolí habsburského paláce a část ulice Ringstrasse až k budově opery byly uzavřené. Policisté na místě namátkově kontrolovali dodržování protiepidemických opatření, která ukládají účastníkům protestů o více než padesáti lidech, aby měli nasazené respirátory. Podle rakouských médií nařízení dodržovala zhruba polovina demonstrantů.

Účastníci demonstrace se mobilizovali skrze sociální síť Telegram, uvádí APA. Bezpečnostní složky předpokládaly možné útoky proti vládním úřadům, redakcím a nemocnicím. Posílily proto jejich ostrahu. Na bezpečnost dohlíželo kolem třinácti set strážců zákona.

Demonstranti přišli se státními vlajkami a symboly rakouské orlice na oblečení. Někteří na sobě měli žluté hvězdy s nápisem „neočkovaný“. Plakáty a transparenty nesly například hesla „Tak to v roce 1938 začalo“ nebo „Schallenberg=Mengele“, který srovnával rakouského spolkového kancléře s nacistickým osvětimským vrahem.

Stovky demonstrantů přijely do Vídně autobusem či vlakem z jiných spolkových zemí i ze zahraničí. Odmítnout tvrdá opatření přijela i skupina Čechů. Vídeňská radnice obyvatelům doporučila, aby se centru města raději vyhnuli.

„Ať si každý člověk sám určí, jestli chce být očkován, nebo nechce, jestli chce někdo chodit do restaurace, nebo nechce. Tato vláda, rakouská vláda, obecně vlády v Evropě potlačují naše svobody,“ myslí si Jiří Janeček, který dorazil z Prahy.

Protest proti covidovým opatřením ve Vídni
Zdroj: AP/Florian Schroetter

Vláda rozhodla o povinném očkování

Rakouská vláda v pátek rozhodla o celostátní uzávěře, která začíná v pondělí. Nařídila navíc, že od února příštího roku bude pro všechny obyvatele očkování proti covidu-19 povinné.

Rakouský kancléř Schalenberg v pátek označil kritiku vakcinace za útok na rakouský zdravotnický systém. „Je to jediná cesta, jak definitivně vystoupit z tohoto bludného kruhu vln nákazy a diskusí o lockdownu,“ obhajoval povinné očkování. 

V zemi už týden platí přísné restrikce pro lidi bez očkování proti koronaviru, podle vlády ale ke zpomalení šíření nákazy nestačí, a proto přistoupila k tvrdším opatřením.

V pátek Rakousko ohlásilo rekordních téměř šestnáct tisíc nových případů infekce. V sobotu přibylo 15 297 nakažených. Na jednotkách intenzivní péče leží 524 covidových pacientů. Země má v přepočtu na sto tisíc obyvatel nejvyšší počet nových případů ve Střední Evropě.

V noci z pátka na sobotu stovky lidí protestovaly také v centru nizozemského Rotterdamu. Demonstrace proti restrikcím pro neočkované přerostla v násilné střety s policií. Nejméně sedm osob utrpělo zranění. Bezpečnostní složky pozatýkaly desítky účastníků. Davy výtržníků zapalovaly auta a házely kameny na policisty. Ti odpověděli varovnou střelbou a vodními děly.