Srážku rychlíku z Prahy s autobusem nepřežilo na Slovensku sedm lidí

U města Nové Zámky na jihu Slovenska se ve čtvrtek srazily rychlík z Prahy do Budapešti EC 279 s autobusem. Nehodu podle Operačního střediska slovenské záchranné služby nepřežilo sedm lidí, původní zprávy hovořily o šesti lidech. České úřady nemají informaci o tom, že by mezi nimi byli čeští občané. Žádná z obětí nebyla v době nehody ve vlaku, informoval mluvčí slovenského národního vlakového dopravce ZSSK Dominik Drevický. Dalších minimálně pět lidí je zraněných.

Slovenská záchranná služba informovala, že k nehodě vyslala pět sanitek, zamířily tam také vrtulníky. Server tvnoviny.sk zveřejnil z místa nehody video, na němž hořelo, k nebi stoupal černý dým a cestující procházeli kolem kolejí.

Zraněné záchranáři rozvezli do nemocnic v Levicích, Galantě, Komárně, Nitře a Bratislavě. V Nových Zámcích po středeční průtrži mračen nemocnice nefunguje, upozornil server sme.sk.

Stav vlaku po nehodě s autobusem na Slovensku
Zdroj: Daniel Foltin

Z místa nehody záchranáři evakuovali desítky cestujících. Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok na Facebooku zveřejnil zprávu, v níž vyjádřil soustrast všem pozůstalým. Dorazil také na místo nehody.

Podle ministra Šutaje Eštoka jsou dva zranění z autobusu ve vážném stavu. Jeden z nich má velmi poraněný hrudník, informoval zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan. Dodal však, že zraněný je mimo ohrožení života. Přesnou příčinu nehody budou úřady pravděpodobně vyšetřovat do pozdních večerních hodin. Na místě jsou i soudní znalci a kynologové, doplnil posléze Šilhan.

Události, komentáře: Zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan o tragické srážce vlaku a autobusu na jihu země (zdroj: ČT24)

Náraz autobus roztrhl

Mluvčí úřadu spravujícího slovenskou železniční síť Vladimíra Bahýlová přiblížila, že ke srážce došlo krátce po sedmnácté hodině na přejezdu se závorami a světelnou signalizací. Autobus, podle slovenských médií patřící společnosti Arriva, je po srážce vážně poškozený, náraz ho roztrhl.

Podle informací serveru MY Nové Zámky po trati v místě projížděly dva vlaky v opačných směrech. Autobus nejprve stál před přejezdem a závorami, které byly dole. Po přejetí prvního vlaku se však závory zvedly a autobus vjel do kolejiště, kde do něj narazil druhý vlak. Informaci o průběhu nehody však zatím slovenské úřady nekomentovaly. Podle záběrů z místa nehody jednu část roztrženého autobusu poničil požár, druhá skončila ve srázu vedle kolejí.

Část zničeného autobusu záchranáři ještě po 23. hodině večerní odtahovali. Na místě podle zpravodaje ČT Šilhana byly ještě ve večerních hodinách desítky pracovníků. V autobusu na místní lince mezi Novými Zámky a vesnicí Kolta bylo osm lidí a řidič, který nehodu přežil. Totožnost zemřelých se úřadům zatím nepodařila zjistit.

Následně budou probíhat práce na odtažení poničené mezinárodní vlakové soupravy.

Podle informací slovenských médií bylo ve vlaku zhruba dvě stě cestujících. Lokomotiva patřila ČD a vlaková souprava zase ZSSK, stejně jako vlakový personál. ZSSK uvedla, že pro cestující z vlaku zajistila náhradní dopravu do Štúrova, které leží na mezinárodním železničním koridoru z Prahy do Budapešti. Kvůli nehodě byl provoz vlaků mezi Novými Zámky a Dvory nad Žitavou přerušen.

Stav vlaku po nehodě s autobusem na Slovensku
Zdroj: Daniel Foltin

Mezi oběťmi by neměli být Češi

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi nehody na jihu Slovenska byli čeští občané. „Nicméně záchranné práce na místě stále pokračují a náš zastupitelský úřad v Bratislavě zůstává v kontaktu se slovenskou policií,“ uvedla po 19. hodině Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

Velvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák ve vysílání ČT24 uvedl, že nikdo z českých občanů se na velvyslanectví v souvislosti s nehodou prozatím neobrátil. U obětí nehody si je prý české zastoupení téměř jisté, že nebyly českými občany, neboť se jednalo o linkový, místní spoj.

90' ČT24: Tragická srážka vlaku s autobusem na Slovensku (zdroj: ČT24)

Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský potvrdil, že na místě vznikl požár. Potvrdily to i první snímky z místa nehody. V plamenech měla být právě lokomotiva ČD. Generální ředitel Českých drah (ČD) Michal Krapinec na sociální síti X napsal, že strojvedoucí byl s lehkými popáleninami ošetřen na místě.

Veřejnoprávní stanice RTVS uvedla, že podle neověřených informací nehodu zavinila nefungující zvuková a světelná signalizace na železničním přejezdu. Poškozená mohla být po silných deštích z tohoto týdne. Ministr vnitra ale nevylučuje ani jiné příčiny.

Upřímnou soustrast všem pozůstalým vyjádřil a brzké uzdravení zraněným popřál z Bruselu slovenský prezident Peter Pellegrini. „Přál bych si, aby se takové katastrofy v budoucnu Slovensku vyhýbaly,“ uvedl. Na Facebooku kondoloval rovněž slovenský ministr dopravy Jozef Ráž.