Na dvorku u protivníka. Lavrov navštívil Latinskou Ameriku, Pompeo Bělorusko

Horizont ČT24: Diplomacie na dvorku protivníka (zdroj: ČT24)

Washington a Moskva se naplno vrátily ke strategii aktivní diplomacie v zemích, které ten druhý považuje za svou zájmovou zónu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zamířil na jihoamerické turné, kde tvrdě kritizuje politiku Spojených států. Jeho americký protějšek Mike Pompeo zase před pár dny přijel do Kazachstánu a Běloruska, kde nabídl výhodné dodávky ropy.

Latinskoamerické turné ruského ministra nemohlo začít symboličtějším gestem než holdem světci kubánských komunistů a bojovníků proti imperialismu José Martímu. Z Kuby Lavrov zamířil do Mexika, kde vládne levicový populista Andrés Manuel López Obrador. I tam byla zpráva stejná: tváří v tvář dominantní Americe nabízí Moskva přátelskou náruč.

Lavrov se musel zmínit i o největší regionální krizi ve Venezuele. „Washington říká, že neexistuje žádná alternativa kromě změny vlády a prezidenta. Otevřeně hrozí všemi možnostmi,“ varoval.

Pro přežití režimu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura jsou životně důležité ruské ropné zakázky i armádní poradci. Moskva je od roku 2005 jedním z hlavních dodavatelů zbraní. I přes zmanipulované volby v roce 2018 Rusko podporuje Madura, kterého opakovaně hájilo v Radě bezpečnosti OSN.

Zemí už skoro dekádu zmítá hluboká politická i hospodářská krize. V posledním roce dokonce část světa uznala za legitimního prezidenta lídra opozice Juana Guaidóa. A ten se objevil na Trumpově projevu o stavu Unie. „Dnes večer tu je s námi velice odvážný muž, který představuje naděje a sny všech Venezuelanů. Pravý a legitimní prezident Venezuely Juan Guaidó,“ přivítal ho prezident a vyvolal velký potlesk.

V ruském „blízkém zahraničí“

Na letité ruské námluvy v Latinské Americe odpověděl Washington nečekaně blízko Moskvy: v Kazachstánu a v Bělorusku. Jako vůbec první zástupce americké vlády za poslední čtvrt století přiletěl do Minsku Mike Pompeo a nabídl ropu za výhodnou cenu. Reagoval tak na krach rusko-běloruských jednání o ceně dodávek této suroviny.

„Rozumíme tomu, že s vaším sousedem Ruskem vás pojí dlouhá historie. Nejde o to, vybrat si mezi námi dvěma. Chceme tu být také,“ vybízel Pompeo dlouholetého diktátora Alexandra Lukašenka. Moskva si běloruského prezidenta pro jistotu pozvala už na pátek.

Za studené války oba státy v pozici supervelmocí soupeřily především v lokálních válečných konfliktech a podporou povstaleckých hnutí. V 21. století jsou v arzenálu mimo jiné vojenské dodávky a peníze. Těch mají daleko víc USA s třináctkrát vyšším nominálním HDP než Rusko.