Moderní kočár a kříž od Františka. Korunovace Karla III. místy naruší historické tradice

Události: Karlova korunovace místy lehce naruší britské tradice (zdroj: ČT24)

Ve Spojeném království za týden propukne dlouho očekávaná korunovace krále Karla III. Na akci, která má pro monarchii obrovský význam, se již několik týdnů pečlivě připravuje celý Londýn. Karlova korunovace bude probíhat podle pravidel starých skoro tisíc let, některé detaily se však přeci jen budou lišit.

Z Buckinghamského paláce vyjede 6. května přesně v deset hodin a dvacet minut průvod v čele s nepřehlédnutelným černým kočárem, který byl vybrán kvůli pohodlí čtyřiasedmdesátiletého panovníka.

Jedná se o deset let starý kočár, jenž má elektrická stahovací okna a klimatizaci. „Co je na tomto kočáru mimořádné, je třeba to, že je vyšší než jakýkoli jiný kočár, který v současnosti používáme,“ sdělila kurátorka královských sbírek Sally Goodsirová.

Průvod se vydá kolem St. James parku a zastaví se v jedenáct hodin dopoledne před Westminsterským opatstvím, kde bude čekat zbytek královské rodiny a hosté, včetně prezidentů z celého světa.

Kříž od papeže Františka
Zdroj: ČT24

Ceremonie se bude držet pravidel, podle kterých se korunují britští panovníci už tisíc let, přesto dozná drobných změn. Kupříkladu nový kříž nesený před králem je dar od papeže Františka. Obsahuje dva dřevěné fragmenty, které podle katolické církve pocházejí z kříže, na kterém měl zemřít Ježíš Kristus.

Po korunovaci král změní kočár za méně pohodlný, 260 let starý, s nímž se pak vrátí do Buckinghamského paláce. Zatímco jeho matka, královna Alžběta II. zvolila více než sedmikilometrovou trasu, aby ji mohlo spatřit co nejvíce lidí, Karel pojede přímo. V době internetu a televizních přenosů prý dlouhá trasa není potřeba. I na nově korunovaného krále ale budou na místě čekat tisíce diváků.