Média: Galant do USA nepoletí, cestu mu zakázal Netanjahu

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant ve středu nebude jednat ve Washingtonu se svým americkým protějškem Lloydem Austinem. Podle izraelského i amerického tisku cestu zablokoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten chce údajně nejdříve mluvit s americkým prezidentem Joem Bidenem o odvetě židovského státu za íránský útok z minulého týdne. Telefonát by se měl podle různých zdrojů uskutečnit v průběhu dne.

Pentagon potvrdil deníku The Washington Post, že se plánované setkání ministrů obrany nakonec neuskuteční. Podle portálu The Times of Israel izraelské ministerstvo obrany o odkladu návštěvy informovalo americkou stranu jen několik hodin před Galantovým plánovaným odletem.

The Washington Post uvádí, že Netanjahu dal svému ministrovi obrany dvě podmínky pro návštěvu Pentagonu. Do USA bude smět odletět po jeho telefonátu s Bidenem a poté, co izraelský bezpečnostní kabinet schválí odezvu na íránský raketový útok z minulého týdne, zjistil americký list od nejmenovaných zdrojů.

Napjaté vztahy mezi Netanjahuem a USA

Americký prezident s Netanjahuem nemluvil skoro padesát dnů. Ve Washingtonu roste frustrace z toho, jak izraelský premiér k současné situaci na Blízkém východě přistupuje. Bidenova administrativa má navíc dojem, že předsedovi vlády chybí strategie, jak krizi ukončit.

S Galantem, který je považovaný za poměrně umírněného, zástupci USA jednají raději než s Netanjahuem, k němuž Biden podle The Times of Israel ztrácí důvěru. Mezi Galantem a Netanjahuem dlouhodobě panuje napětí a premiér uvažuje o tom, že ministra obrany odvolá.

Spojené státy si nepřejí útok na íránský jaderný program

Podle zdrojů The Washington Post americké administrativě vadí, že ji Izrael o řadě svých útoků předem neinformoval. Washington také židovský stát nabádá, aby si při eventuální odvetě proti Teheránu počínal zdrženlivě. Americký prezident veřejně odmítl údery na íránská jaderná zařízení a vyzval Jeruzalém, aby si rozmyslel i útoky na ropná zařízení.

Server Axios s odvoláním na tři zdroje píše, že telefonát Bidena s Netanjahuem se očekává ještě během středy. Tématem hovoru by měly být právě izraelské plány na útok na Írán. Podobnou informaci přinesla s odkazem na nejmenované zdroje i agentura Reuters, podle které se oba politici budou bavit i o válce v Pásmu Gazy a konfliktu v Libanonu. Bílý dům tyto zprávy nekomentoval.

Írán minulé úterý proti Izraeli odpálil sto osmdesát až dvě stě balistických raket. Spojené státy se chtějí ujistit, že izraelská odveta bude citelná, ne však neproporční, uvádí Axios.