Kyjev hlásí ruský útok raketami, Moskva nálet ukrajinských dronů

V ukrajinských městech Dnipro a Kryvyj Rih v noci na sobotu zazněly exploze, informují ukrajinská média. Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusko do Dněpropetrovské oblasti vyslalo čtyři rakety Iskander, tři z nich se podle Ukrajinců podařilo sestřelit. Čtvrtá raketa podle nich nedosáhla svého cíle, není ale jasné, kam dopadla. Ruská armáda citovaná agenturou Interfax uvedla, že v noci na sobotu zničila šest ukrajinských dronů nad Orlovskou a Tulskou oblastí, které leží mezi Ukrajinou a Moskvou.

„Kolem jedné hodiny ráno 28. října 2023 zahájili okupanti raketový útok na Dněpropetrovskou oblast,“ uvedlo ukrajinské letectvo na Instagramu. Iskandery podle nich Rusko odpálilo z okolí města Džankoj na Krymském poloostrově, který Moskva okupuje od roku 2014.

Zásah protivzdušné obrany proti bezpilotním letounům ohlásilo v sobotu ruské ministerstvo obrany, podle kterého ruská armáda zneškodnila čtyři drony nad Orlovskou a dva nad Tulskou oblastí.

Tvrzení znepřátelených stran v podmínkách válečného konfliktu, který Rusko na Ukrajině rozpoutalo obnovenou invazí z loňského února, nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Ani Kyjev, ani Moskva v souvislosti se sobotními útoky neinformovaly o obětech či škodách.