Kvůli povodním v Austrálii byly evakuovány desítky tisíc lidí

Desítky tisíc lidí dostaly příkaz k evakuaci a mnoho dalších se musí připravit opustit své domovy kvůli nejhorším povodním, jaké zasáhly část jihovýchodního pobřeží Austrálie za poslední desetiletí.

Řada obyvatel, někteří i se svými domácími mazlíčky, strávila celé hodiny na střechách domů, kam se uchýlili před rychle stoupající vodou ve městě Lismore v severní části státu Nový Jižní Wales.

Na mostě v sousedním městě Woodburn v noci na úterý uvízly desítky vozů, když voda zaplavila nájezd na most na obou jeho koncích. V časných ranních hodinách bylo z mostu zachráněno pět desítek lidí, uvedli oficiální činitelé.

Povodně postupují na jih do Nového Jižního Walesu z Queenslandu. Jde o nejhorší katastrofu, jakou tato oblast zažila od povodní v roce 2011. Ty byly tehdy označovány za „stoleté“. Premiér státu Nový Jižní Wales Dominic Perrottet uvedl, že příkaz k evakuaci dostalo 40 tisíc lidí a dalších 300 tisíc obyvatel se musí na evakuaci připravit.

Podle meteorologa Jonathana Howea spadlo v posledních dnech na severní část Nového Jižního Walesu a jižní část Queenslandu „astronomické“ množství vody. Bilance povodní zatím zůstává na osmi mrtvých, které byly v pondělí hlášeny z Queenslandu.