Kvůli bouři Beryl zemřelo v Texasu nejméně 36 lidí

Počet mrtvých v Texasu, kde řádění bouře Beryl připravilo o elektřinu miliony lidí, stoupl na nejméně šestatřicet. Stalo se tak poté, co úřady potvrdily úmrtí v domech, ve kterých kvůli výpadku elektřiny nefungovala během tamních veder klimatizace.

Kancelář soudního lékaře v okrese Fort Bend potvrdila devět dalších úmrtí, včetně čtyř, která byla alespoň částečně připsána hypertermii, kdy tělesná teplota člověka vysoko přesáhne normální stav. Nejméně tucet dalších obyvatel v oblasti Houstonu podle úřadů zemřel v důsledku komplikací způsobených horkem a výpadkem elektřiny.

Většina obyvatel Houstonu se minulý týden dočkala obnovení dodávek elektřiny po dnech rozsáhlých výpadků během vysokých letních teplot.

Generální ředitel CenterPoint Jason Wells, který řídí městskou energetickou společnost, státním regulačním orgánům řekl, že společnost pracuje na tom, aby se lépe připravila na příští bouři. Guvernér a zákonodárci se domáhali od společnosti vysvětlení, proč byla elektřina odpojena tak dlouho.

Den poté, co Beryl zasáhl pobřeží Texasu a připravil o elektřinu téměř tři miliony lidí v tomto státu, úřady uváděly osm mrtvých. Polovinu případů oficiální místa spojovala s padajícími stromy. O týden dříve bouře zabíjela na ostrovech na jihovýchodě Karibiku a zasáhla také Jamajku a Mexiko, když rekordně brzy v sezoně dosáhla intenzity hurikánu páté, tedy nejvyšší kategorie. Do Texasu dorazila bouře výrazně slabší, i tak ale přinesla extrémní déšť a vítr, který v nárazech dosahoval skoro 150 kilometrů v hodině.