Kritizoval život na vysoké noze a pořídil si luxusní vilu. Ta šéfa španělské levice málem stála místo

Horizont ČT24: Luxusní vila málem stála lídra španělské levice místo (zdroj: ČT24)

Lídr španělského radikálně levicového hnutí Podemos Pablo Iglesias málem přišel o post předsedy kvůli nákupu luxusní vily. Tu si pořídil se svou těhotnou partnerkou a stranickou mluvčí. Sám přitom život na vysoké noze do té doby odsuzoval a tvrdil, že oblečení nakupuje v supermarketech a bydlí zcela skromně. Jeho strana ho nakonec ve vnitrostranickém hlasování podržela.

Místo krátkého střihu dlouhé vlasy, místo luxusního obleku džíny. Španělský lídr levice Pablo Iglesias jako tradiční politik nepůsobí. Ostatně, na kritice obvyklých politických figur postavil svou kariéru.

Nakonec ale narazil v tom, co sám kritizoval. Se svou partnerkou a mluvčí strany si pořídil  dům v přepočtu za téměř šestnáct milionů korun. „Nemyslel jsem si, že to, že budu chtít vychovávat své děti v klidném prostředí, se stane předmětem debaty,“ uvedl Iglesias.

Kromě klasického obytného prostoru tu nechybí místnosti pro hosty nebo třeba bazén. Partneři argumentovali tím, že vše získali za stejných podmínek jako každý druhý, včetně hypoték na 30 let.

Možná právě to rozhodlo v hlasování po internetu, kde se téměř 190 tisíc jejich spolustraníků vyjadřovalo k tomu, jestli si dvojice smí ponechat své funkce. Více než 68 procent jich prohlásilo, že ano.

V čele zůstal, ale jeho pověst utrpěla

I tak si ale devětatřicetiletý politik odnesl viditelnou jizvu na své dosavadní imagi, kterou hájil poslední čtyři roky, od založení strany Podemos. Vytvořením krajně levicového uskupení chtěl Španělsku ukázat, že existuje i jiná cesta než ta, kterou určují tradiční strany.

Stavěl se proti Severoatlantické alianci, varoval před globalizací. V počátcích dokonce plánoval vystoupení své země z eurozóny. Od nápadu ale ustoupil. Dobré vztahy si udržuje s bolivijskou vládou i s řeckou Syrizou. Za politiku řeckého premiéra Alexise Tsiprase v ekonomicky poškozeném státě bojoval v roce 2015 i v ulicích Španělska.

„Iglesias tvrdí, že on sám otevřel Španělsku cestu do nové éry – do éry, kde skončí politika dvou stran. Vítězství nad klasickou pravicí a levicí se mu ale v parlamentních volbách zatím uhrát nepodařilo,“ říká redaktorka ČT Kateřina Etrychová.