Kosovo kvůli napětí se Srby posílilo policii na severu země, Bělehrad hrozí vysláním vlastních sil

Kosovská policie kvůli narůstajícímu napětí zvýšila svou přítomnost na severu země, který obývá převážně srbská menšina. Jeden strážce zákona při tom utrpěl zranění. Bělehrad obvinil Prištinu z pokusu o okupaci severního Kosova a pohrozil, že do oblasti vyšle vlastní bezpečnostní síly. Informovala o tom místní média.

Napětí na severu Kosova souvisí se sporem o registrační značky aut. Priština požadovala, aby kosovští Srbové používali výhradně kosovské značky. Za ilegální považovala srbskými úřady vydávané značky pro kosovské okresy, které používá především srbská menšina v severním Kosovu.

Minulý měsíc se obě země za zprostředkování EU dohodly, že Srbsko přestane vydávat poznávací značky s označením kosovských měst a Kosovo zastaví další kroky související s přeregistrováním vozidel.

Kosovští Srbové však ještě před touto dohodou, začátkem listopadu, opustili na protest svá místa v kosovských institucích včetně policie. Ve čtyřech severokosovských okresech ze stejného důvodu rezignovali i někteří zastupitelé a starostové, a kosovská vláda proto na 18. prosince vypsala místní volby, aby se uprázdněná místa doplnila.

Bělehradem podporovaná největší kosovskosrbská strana Srbská kandidátka konání voleb odmítá, jejich odložení doporučují také Spojené státy. Začátkem týdne byly na dvou místech severního Kosova zničeny výbuchem místnosti kosovské volební komise. 

Priština nyní podle médií vyslala na sever více než tři sta policistů z řad kosovských Albánců. Policie uvedla, že ve čtvrtek krátce před půlnocí ozbrojení muži, kteří vystoupili z auta se Srbskem vydanou poznávací značkou pro Kosovo, v obci Srbovac lehce zranili jednoho policistu. Škoda vznikla také na policejním vozidle, uvedl server KosSev.

Srbsko: Zvážíme vyslání vlastních sil

Zmocněnec srbské vlády pro otázky Kosova Petar Petković podle agentury Beta řekl, že Bělehrad zváží vyslání tisíce příslušníků srbských bezpečnostních sil na sever Kosova kvůli „protiprávnímu a násilnému rozhodnutí (kosovského premiéra) Albina Kurtiho okupovat sever“ Kosova. Obvinil také kosovskou vládu z porušení předchozích dohod, na jejichž základě podle něj nesmí na severu země působit jiní než místní příslušníci kosovské policie.

Kosovský ministr vnitra Xhelal Sveçla obvinil Bělehrad z podpory zločineckých skupin na severu země. „Všechno toto napětí a porušování zákonů se děje kvůli zločinným rozhodnutím bělehradské vlády,“ řekl Sveçla veřejnoprávní televizi RTK.

Kosovo v roce 2008 vyhlásilo nezávislost na Srbsku, které ale tento krok neuznalo a Kosovo stále považuje za součást svého území. Rovněž asi padesát tisíc Srbů žijících na severu Kosova neuznává autoritu vlády v Prištině. Srbské bezpečnostní síly nejsou v Kosovu přítomny od roku 1999, kdy Bělehrad ztratil nad svou jižní provincií kontrolu v důsledku náletů NATO.