Kolumbijští pašeráci kokainu přišli o ponorku

Mexiko - Mexické námořnictvo ve středu v Tichém oceánu zadrželo ponorku, která zřejmě sloužila kolumbijským pašerákům drog k přepravě kokainu. Podomácku vyrobená desetimetrová ponorka ve tvaru hrotu šípu, natřená zelenou barvou, byla ze vzduchu odhalena ve vzdálenosti asi 320 kilometrů od pobřeží jihomexického státu Oaxaca, když se vynořila na hladinu. Čtyřčlenná posádka se vzdala bez boje a vrtulníkem byla odvezena do turistického letoviska Huatulco.

Údajně se jednalo o rybáře donucené pašeráky drog pod hrozbou násilí na jejich rodině podniknout tuto nebezpečnou cestu, na niž se před týdnem vydali z kolumbijské Buenaventury. „Nevěděli jsme, co bylo na palubě, protože jsme to nikdy neviděli. Bylo to zapečetěné,“ prohlásil jeden z nedobrovolných pašeráků. „Chytili nás v Kolumbii. Pak nás odvedli k ponorce a řekli nám, že s ní pojedeme, kam nám řeknou. Nevíme, komu patří,“ vysvětlil další ze zadržených členů posádky.

Podle mexického námořnictva se takové ponorky stavějí v kolumbijském pralese pro přepravu drog. Kolumbijské drogové kartely podobná plavidla používají poměrně často. Nejde o první případ pašování drog do USA ponorkou, ale je to poprvé, co podobné plavidlo dopadlo mexické námořnictvo. Kolumbijské úřady jich za poslední tři roky odhalily přinejmenším devět. Loni v srpnu zadrželo vojenské námořnictvo Spojených států při pobřeží Guatemaly ponorku s nákladem několika tun kokainu.