Izrael tvrdí, že zabil elitního velitele Hizballáhu, udeřil i v Gaze

Izraelská armáda uvedla, že při dronovém útoku na jihu Libanonu zabila Husajna Ibráhíma Kasaba, jednoho z velitelů elitních jednotek šíitského hnutí Hizballáh. Židovský stát také vyzval civilisty k evakuaci některých oblastí v Pásmu Gazy poté, co zaútočil na město Zavajda v centrální oblasti. Podle AP tam zemřelo nejméně osmnáct Palestinců a další desítky byly zraněny. Dvoudenní vyjednávání o příměří mezi Izraelem a Hamásem, které v pátek skončilo v katarském Dauhá, konečnou podobu dohody nepřineslo. Americký prezident Joe Biden však tvrdí, že je na dohled, což rozporuje představitel hnutí Hamás. Izraelská delegace zamířila do Káhiry jednat o možném otevření hraničního přechodu Rafah.

Kasab, který byl členem elitních jednotek Radván, byl zasažen při jízdě na motocyklu poblíž pobřežního města Súr (nazývaného též Týr či Týros), informoval server The Times of Israel (ToI).

Podle ToI Hizballáh potvrdil, že zemřel člověk jménem Husajn Ibráhím Kasab, neupřesnil však, jaká byla jeho hodnost a pozice v rámci skupiny.

Libanonské ministerstvo zdravotnictví už dříve podle agentury DPA oznámilo, že při izraelském útoku na motocykl v této oblasti zahynul jeden člověk. Na sociálních sítích se objevily armádní záběry útoku i fotografie ohořelé motorky.

Izrael na Libanon zaútočil už v noci. Ve městě Nabatíja na jihu země v důsledku úderu zemřelo deset lidí a dalších pět utrpělo zranění. Oběťmi jsou Syřané a je mezi nimi jedna žena a dvě děti, oznámilo podle agentury AFP libanonské ministerstvo zdravotnictví. Armáda židovského státu tvrdí, že cílem nočního útoku byl sklad zbraní militantního libanonského hnutí Hizballáh a „vojenské struktury“ hnutí v regionech Hanín a Marún ar-Rás blízko hranice s Izraelem.

Z pěti zraněných jsou podle libanonského ministerstva zdravotnictví dva v kritickém stavu. Všichni nebo většina postižených byli zřejmě syrští uprchlíci, kteří pracovali v betonárce na průmyslovém předměstí Nabatíji. Strýc tří osob zabitých při úderu uvedl, že se jednalo o dělníky z továrny, kteří byli na ubytovně. Odmítl, že by se v objektu nacházely zbraně, píše agentura AP.

Útočil i Libanon

Na sever Izraele v sobotu podle izraelské armády mířilo 55 raket vypálených právě Hizballáhem z Libanonu. Směřovaly na obec Ajelet ha-Šachar. Některé úlomky zničených střel při dopadu na nezastavěné plochy způsobily požáry, na jejich likvidaci hasiči pracují. Při jiném útoku na sever židovského státu byli zraněni dva vojáci, jeden vážně a druhý lehce, píše server The Times of Israel. K útoku se Hizballáh přihlásil s tím, že na vojenské pozice vyslal výbušné drony.

Napětí mezi oběma zeměmi v posledních týdnech vzrostlo. Izraelská armáda koncem července v Bejrútu zabila významného velitele Hizballáhu Fuáda Šukra. Tato akce byla odvetou za raketový útok na Golanské výšiny okupované Izraelem, při němž zemřelo dvanáct lidí a který Izrael přisuzuje Hizballáhu. Libanonské hnutí odmítá, že by bylo za útok zodpovědné.

Hnutí Hizballáh nyní slibuje Izraeli odvetu nejen za zabití Šukra, ale také za smrt šéfa Hamásu Ismáíla Haníji, který zahynul 31. července v Íránu. Izrael se k tomuto útoku nepřihlásil, ale Teherán mu ho přičítá a slibuje odvetu.

Úder v Gaze a výzva k evakuaci

Židovský stát udeřil také v centrální oblasti Pásma Gazy. Palestinská agentura WAFA dříve uvedla, že obětí po izraelském úderu v Zavajdě bylo patnáct, všichni členové jedné rodiny. Mrtví byli převezeni do nemocnice v sousedním městě Dajr Balah, kde jejich těla spočítal reportér AP a sdělil, že jich bylo osmnáct. Mluvčí izraelské armády uvedl, že armáda o zprávách o zabitých ví a prověřuje je.

Izraelská armáda mezitím vyzvala Palestince obývající několik oblastí v centrální části Pásma Gazy, aby z nich odešli. Uchýlit se podle ní mají do vyhrazených bezpečných zón. Důvodem k výzvě je podle izraelské armády „přetrvávající ostřelování ze strany Hamásu“ z daných oblastí. Výzva k evakuaci se týká mimo jiné palestinského uprchlického tábora Maghází, ve kterém izraelští vojáci operovali už na začátku tohoto roku, a jenž se nachází nedaleko Zavajdy.

Už v pátek nařídila izraelská armáda evakuaci severní části města Chán Júnis na jihu Pásma Gazy a také východní části města Dajr Balah v centrální části pásma. List The Times of Israel upozornil, že v praxi pokyn znamená další zmenšení humanitární zóny, kterou armáda dříve stanovila. Podle OSN se páteční výzva k evakuaci dotkla zhruba 170 tisíc lidí.

Jednání o možném otevření Rafahu

Izraelská delegace podle médií v sobotu zamířila do Káhiry, kde má jednat s egyptskými, americkými a katarskými představiteli o technické stránce možného otevření hraničního přechodu Rafah z Egypta do Pásma Gazy. Součástí delegace nejsou zřejmě žádní vysoce postavení činitelé.

Podle katarského zpravodajského serveru al-Arabí al-Džadíd izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl egyptský a americký návrh na monitorování přechodu, ačkoliv obsahoval záruky, že palestinské teroristické hnutí Hamás ho nebude využívat pro vojenské účely. Netanjahu podle serveru trvá na tom, že na bezpečnost v Rafahu bude dohlížet Izrael.

Přechod, který umožňuje zásobování Palestinců ve válkou sužovaném Pásmu Gazy, ale zároveň byl v minulosti využíván Hamásem k pašování zbraní, je uzavřený od května.

Dohoda o příměří je podle Bidena na dohled

Válka v Pásmu Gazy mezi Izraelem a Hamásem trvá už přes deset měsíců. Katar, Spojené státy a Egypt se snaží o zprostředkování příměří, dvoudenní vyjednávání v Dauhá však v pátek skončilo bez konečné podoby dohody. Hamás podle agentury AFP nové podmínky ihned odmítl. Vyjednavači budou v příštích dnech pokračovat v práci na detailech návrhu.

Žádná ze stran blízkovýchodního konfliktu by neměla podkopávat úsilí o dojednání příměří v Pásmu Gazy a o výměně rukojmí, uvedl k jednání v pátek na sociálních sítích americký prezident Joe Biden. Později řekl, že je stran vyhlídek na příměří optimistický. Dohoda je podle něj na dohled, ale jednání ještě zdaleka nejsou u konce. „Je tu ještě několik otázek. Myslím, že máme šanci (na dohodu),“ dodal bez dalších podrobností.

Vysoce postavený představitel palestinského teroristického hnutí Hamás Sámí abú Zuhrí označil představu o brzkém dosažení dohody za iluzi, napsal web The Times of Israel. Podle Zuhrího Izrael sabotuje šance na dohodu a Washington tyto snahy podporuje. „Nejsme blízko dohody ani skutečných jednání, spíše vnucování amerického diktátu,“ řekl Zuhrí.

Do regionu míří i americký ministr zahraničí Antony Blinken, který by se měl v pondělí setkat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle Bidena bude pokračovat v „intenzivním úsilí o dojednání dohody“, zatím však není jasné, co nejnovější návrh obsahuje.

Jednání o příměří v pásmu Gazy dohodu nepřinesla (zdroj: ČT24)

Válka v Gaze začala loni 7. října po teroristickém útoku Hamásu a dalších palestinských ozbrojenců na Izrael, při kterém zemřelo na dvanáct set lidí, převážně civilistů, a dalších 251 bylo uneseno do Gazy. V úzkém pobřežním pásu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, od té doby podle údajů Hamásu zahynulo přes čtyřicet tisíc lidí, také převážně civilistů. Velká většina obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.