Průlom se zatím nekoná. Podle Bidena je ale dohoda o příměří v Gaze blízko

Dvoudenní vyjednávání o příměří v Pásmu Gazy konečnou dohodu nepřineslo, podle amerického prezidenta Joea Bidena je ale blíže než kdy dříve. Vyjednavači budou v příštích dnech pokračovat v práci na detailech návrhu, uvedly v pátek Katar, Spojené státy a Egypt ve společném prohlášení. Podle agentury Reuters také poznamenaly, že se vysocí představitelé dotčených stran znovu sejdou do konce příštího týdne v naději, že dosáhnou dohody. Válka v Gaze mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás trvá už přes deset měsíců.

„Nechci nic zakřiknout... možná něco máme. Ale ještě tam nejsme,“ řekl Biden novinářům v Bílém domě nedlouho po skončení dalšího kola jednání v Kataru. „Je to mnohem, mnohem blíže než před třemi dny. Takže nám držte palce,“ dodal.

Vysoce postavený činitel Hamásu se ale nechal slyšet, že americká administrativa se snaží vytvořit „falešnou pozitivní atmosféru“ a ve skutečnosti nechce konec konfliktu. Chce prý jen získat čas. Agentura AFP zase napsala, že vedení Hamásu obdrželo „nové podmínky“ Izraele nastíněné v Dauhá, ale odmítlo je.

Izrael v prohlášení úřadu premiéra vyjádřil naději, že tlak zprostředkovatelů a Spojených států přiměje Hamás přijmout dohodu o příměří výměnou za propuštění rukojmí, která byla navržena v květnu.

Cílem izraelské vlády je podržet si kontrolu nad hranicí mezi Egyptem a Pásmem Gazy, protože panují obavy, že by přes ní Hamás v době příměří začal doplňovat své vojenské kapacity. Jeruzalém si také chce podržet kontrolu nad koridorem, který rozděluje Pásmo Gazy, aby se do severní části nevrátili ozbrojenci teroristických skupin, přiblížil zahraniční zpravodaj ČT David Borek s odkazem na izraelská média.

Vyjednávání mají pokračovat koncem příštího týdne v Káhiře. Na Blízký východ zamíří i americký ministr zahraničí Antony Blinken, který by se podle Reuters měl v pondělí setkat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Očekává se také, že Biden bude ještě v pátek hovořit s katarskými i egyptskými představiteli, napsal server Axios.

Bidenův mírový plán

Prohlášení trojice zemí, které se snaží zprostředkovat dohodu o příměří a propuštění rukojmí odvlečených z Izraele, také konstatovalo, že USA v pátek předložily návrh, který odstraňuje zbývající neshody a je v souladu se zásadami, které ve svém plánu z konce května stanovil Biden.

Jeho návrh předpokládá tři etapy. Po zastavení bojů a propuštění části rukojmí držených Hamásem za palestinské vězně se má izraelská armáda stáhnout z obydlených oblastí Gazy a umožnit palestinským civilistům návrat domů. Tato fáze by měla trvat šest týdnů. Zbývající rukojmí mají být propuštěna ve druhé fázi, kdy také mají být trvale ukončeny boje a izraelská armáda se má zcela stáhnout z Pásma Gazy. Poslední fáze počítá s obnovou zničeného palestinského území.

Generální tajemník OSN António Guterres v pátek vyzval strany konfliktu, aby poskytly konkrétní záruky humanitárních přestávek, během nichž by se mohla v Gaze uskutečnit očkovací kampaň proti dětské obrně. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem v červenci vyhlásilo epidemii dětské obrny, z jejíhož způsobení obvinilo izraelskou ofenzivu.

Válka v Gaze začala loni 7. října po teroristickém útoku Hamásu a dalších palestinských ozbrojenců na Izrael. Zemřelo při něm na dvanáct set lidí, převážně civilistů, a dalších 251 bylo uneseno do Gazy. V úzkém pobřežním pásu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, od té doby podle údajů Hamásu zahynulo přes 40 tisíc lidí. Velká většina obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.