Izrael úder na Golanské výšiny nepřejde mlčky, hrozí Netanjahu

Události: Výbuch rakety na Golanských výšinách (zdroj: ČT24)

Počet obětí raketového úderu na fotbalové hřiště na Izraelem okupovaných Golanských výšinách stoupl na dvanáct, většinu z nich tvoří děti a mladí lidé. V neděli dopoledne se uskutečnily první pohřby, na místo dorazily tisíce truchlících, informuje server The Times of Israel (ToI). Armáda židovského státu odmítla tvrzení teroristického hnutí Hizballáh, že za útok není zodpovědné. Premiér Izraele Benjamin Netanjahu slíbil, že Jeruzalém útok „nepřejde mlčením“.

„Mezi zavražděnými byly malé děti, které hrály fotbal. Od chvíle, co jsem byl o katastrofě informován, podstupuju nepřetržité bezpečnostní konzultace,“ uvedl izraelský premiér, který kvůli útoku předčasně ukončil návštěvu Spojených států amerických. Hizballáhu vzkázal, že „za tento útok zaplatí tak vysokou cenu, jako dosud nezaplatil“.

Izraelský bezpečnostní kabinet pověřil premiéra a ministra obrany Jo'ava Galanta, aby rozhodli o rozsahu a načasování reakce na sobotní útok. Libanonská média informují o izraelských leteckých úderech poblíž obcí Hula a Markaba na jihu Libanonu, napsal ToI

Izraelské stíhací letouny v jižním Libanonu v noci na neděli zasáhly několik cílů, avšak tvrdší odpověď se podle Reuters očekává až po zasedání izraelského bezpečnostního kabinetu, který se sešel v neděli večer.

Útok na Golanské výšiny (zdroj: ČT24)

„Umíme útočit i velmi daleko od státu Izrael. Bude více výzev, zvýšíme naši připravenost,“ upozornil náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi s tím, že cílem je, aby se obyvatelé žijící na severu židovského státu mohli bezpečně vrátit do svých domovů.

Podle dvou bezpečnostních zdrojů agentury Reuters byly preventivně vyklizeny některé klíčové objekty v jižním a východním Libanonu v přípravě na možné izraelské údery.

Odpovědnost za útok

Raketa dopadla do drúzské obce Madždal Šams. Na pohřebních ceremoniích bylo vidět truchlení a hněv cílený na pachatele masakru, ale i na izraelské vládní politiky a armádu, která podle místních aktivovala sirény pozdě. Fatín Mulla, člen arabské náboženské komunity drúzů a bývalý poslanec za vládní Likud, je přesvědčený, že izraelská odveta musí přijít.

„Kráter po dopadu rakety není tak hluboký, vysoký počet obětí způsobily střepiny, které se po explozi rozletěly,“ popsal z místa zpravodaj ČT Václav Černohorský. Před útokem se podle něj rozezněla siréna, nicméně civilisté měli na úkryt velmi málo času. V době, kdy došlo k vypálení rakety, se Hizballáh přihlásil k raketové salvě na vojenskou základnu, která leží zhruba tři kilometry od zasaženého fotbalového hřiště, sdělil Černohorský.

Zpravodaj ČT Václav Černohorský o útoku na Golanské výšiny (zdroj: ČT24)

V neděli večer středoevropského času Bílý dům prohlásil, že sobotní útok na Madždal Šams podnikl Hizballáh. To, že raketu vypálilo toto hnutí, označil za vysoce pravděpodobné také bezpečnostní analytik a vládní koordinátor strategické komunikace státu Otakar Foltýn.

„Izraelci v tomto ohledu nemají důvod lhát, v zásadě se celou dobu snaží o deeskalaci. Reakce na ostřelování ze strany Hizballáhu byla zatím relativně umírněná,“ okomentoval Foltýn. Jeruzalém má podle něj „dost starostí“ se situací v Pásmu Gazy.

Ředitelka Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová komentuje situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Foltýn si nemyslí, že cílem byli přímo civilisté. „Hizballáhu je to jedno. Zbraňové systémy, které k ostřelování Izraele používá, jsou většinou nepřesné. Byla to otázka času, kdy zasáhne nějaký emocionálně citlivý cíl,“ uvedl.

„Těžko říct, kdo jiný by za tím byl. Od 7. října, masakru Hamásu, se na severní hranici Hizballáh s Izraelem pravidelně ostřelují,“ podotkla ředitelka Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová. Dodala, že 60 tisíc Izraelců od 7. října žije mimo své domovy, protože je pro ně sever země nebezpečný.

Podle mluvčího izraelské armády se během sobotního výbuchu jednalo o raketu íránské výroby Falak 1. Těmi podle Kalhousové v Libanonu disponuje pouze Hizballáh.

„Ten to popírá, protože si zřejmě uvědomuje, že překročil červenou linii,“ uvedla. Stejně jako Foltýn se Kalhousová domnívá, že na civilisty teroristé cílit nechtěli. Spíše podle ní mířili na vojenskou základnu nedaleko města Majdal Šams.

Vládní koordinátor strategické komunikace státu Otakar Foltýn o situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

„Izrael zasáhne tvrdě“

Nejmenovaný představitel administrativy amerického prezidenta Joea Bidena podotkl, že úder, za který Hizballáh odmítl odpovědnost, by mohl po měsících obav zažehnout otevřenou válku mezi Izraelem a Hizballáhem, relativně mocnou vojenskou silou v regionu.

K zahájení války s tímto hnutím vyzval například krajně pravicový ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir. Nejmenovaný zdroj z izraelské bezpečností komunity naopak sdělil stanici Sky News, že izraelská odpověď bude „rozhodná“, ale že Izrael „neplánuje začít válku“.

Galant uvedl, že hovořil s představitelem drúzské komunity, v jejíž zóně se dotyčné fotbalové hřiště nachází, a slíbil mu, že „Izrael zasáhne nepřítele tvrdě“. V neděli ráno pak Galant navštívil Majdal Šams a obyvatelům řekl, že za nimi v této těžké chvíli stojí celá země, a Hizballáhu vzkázal, že „za útok zaplatí“.

„Není pochyb o tom, že Hizballáh překročil všechny červené linie, což se odrazí v reakci,“ řekl izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac stanici Channel 12. „Blížíme se k okamžiku, kdy budeme čelit totální válce,“ dodal podle agentury AP.

Výzvy ke zdrženlivosti

Mluvčí íránské diplomacie Náser Kanání podle agentury Reuters Izrael varoval, aby v Libanonu nepodnikal „nové dobrodružství“.

Před otevřením nové fronty s Libanonem rovněž varoval Egypt. Podle egyptské diplomacie je nutné Libanon podpořit a „ušetřit ho válečné pohromy“.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že Spojené státy nechtějí, aby v oblasti došlo k eskalaci konfliktu, a že o incidentu USA jednají s židovským státem. Podle libanonské diplomacie tamní vláda požádala Washington, aby Izrael vyzval ke zdrženlivosti. Spojené státy naopak vládu v Bejrútu požádaly, aby ke zdrženlivosti vyzvala Hizballáh.

Zvláštní vyslankyně generálního tajemníka OSN pro misi v Libanonu Jeanine Hennisová-Plasschaertová podle agentury Reuters vyzvala k „maximální zdrženlivosti“.

90′ ČT24: Irena Kalhousová ke konfliktu na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Obdobně se vyjádřil i šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. „Záběry z fotbalového hřiště z drúzského města Majdal Šams jsou šokující. Silně toto krveprolití odsuzuji. Potřebujeme nezávislé vyšetřování tohoto nepřijatelného incidentu. Vyzývám všechny strany, aby jednaly s největší možnou zdrženlivostí a vyhnuly se další eskalaci,“ reagoval na síti X Borrell.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu pozdě večer v telefonátu se svým izraelským protějškem Jicchakem Herzogem vyjádřil soustrast a „hluboké zděšení“, píše ToI. Francouzské ministerstvo zahraničí v neděli sobotní útok odsoudilo a vyzvalo k tomu, aby se zabránilo „nové vojenské eskalaci“.

Útok odsoudil a varoval před další eskalací také britský ministr zahraničí David Lammy. V příspěvku na síti X Lammy uvedl, že „Hizballáh musí s útoky přestat“.

Izrael a Hizballáh si vzájemně vyměňují palbu od začátku loňského října, kdy po teroristických útocích palestinského teroristického hnutí Hamás v Izraeli začala válka v Pásmu Gazy. Sobotní útok, jenž Jeruzalém připisuje Hizballáhu, byl nicméně tím nejkrvavějším pro Izrael od doby, kdy vojenské konfrontace začaly.