Írán se obává dalších ohnisek nákazy, Trump odmítá jednat s čínským prezidentem

Íránské úřady vyjádřily obavu z nových ohnisek nákazy koronavirem nejméně ve třech provinciích země. V Íránu se dosud nákaza potvrdila u více než 114 tisíc lidí a zemřelo tam 6854 pacientů. Americký prezident Donald Trump znovu vyjádřil zklamání z postupu Číny na začátku šíření nákazy a uvedl, že nyní kvůli tomu odmítá mluvit se svým protějškem Si Ťin-Pchingem. Krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan uvedl, že koronavirus možná zůstane mezi lidmi napořád.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Krizový expert WHO Mike Ryan varoval před snahami odhadnout, kdy koronavirus vymizí, a uvedl, že tu možná bude napořád.
  • Brazílie za poslední den zaznamenala zatím největší denní nárůst počtu potvrzených případů koronaviru a stala se šestou nejzasaženější zemí světa.
  • Americký prezident Donald Trump označil výroky předního epidemiologa Bílého domu Anthonyho Fauciho o riziku, které by představovalo příliš rychlé obnovení ekonomiky a otevření škol, za nepřijatelné.
  • Ruskopřes čtvrt milionu nakažených, denní přírůstek však poprvé od druhého května klesl pod deset tisíc. V pátek v Moskvě začne hromadné testování obyvatelstva.
  • Při využívání trasovacích mobilních aplikací v boji s koronavirovou nákazou musí státy Evropské unie ochránit soukromí lidí. Používání těchto aplikací by mělo být zcela dobrovolné a žádný stát by jím neměl podmiňovat vstup na své území, shodli se poslanci Evropského parlamentu.

Celosvětově zemřelo s onemocněním covid-19 již více než 300 tisíc lidí a nakazilo se téměř 4,4 milionu osob, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse.

Krizový expert WHO Mike Ryan varoval před snahami odhadnout, kdy koronavirus vymizí, a uvedl, že tu možná bude napořád. „Možná se stane dalším endemickým virem v našich komunitách,“ řekl. Zdůraznil, že se musí vynaložit obrovské úsilí, aby se nemoc dostala pod kontrolu. 

Nyní se proti koronaviru vyvíjí asi stovka vakcín, Ryan ale v této souvislosti poznamenal, že ačkoliv existuje vakcína proti spalničkám, onemocnění se dosud vymýtit nepodařilo.

Zástupce Evropské lékové agentury (EMA) Marco Cavaleri uvedl, že vakcína proti covidu-19 by v optimistickém případě mohla být schválena asi tak za rok. Šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge dále upozornil, že svět se po nynější pandemii musí připravit i na další virové epidemie. 

Podle europoslanců musí být využívání trasovacích aplikací dobrovolné

Poslanci Evropského parlamentu se během plenárního zasedání v Bruselu shodli na tom, že při využívání trasovacích mobilních aplikací v boji proti šíření koronaviru musí státy EU ochránit soukromí lidí. Používání těchto aplikací by mělo být zcela dobrovolné a žádný stát by jím neměl podmiňovat vstup na své území.

Evropská komise ve středečním balíčku podnětů k letní sezoně doporučila, že státy by současné kontroly na hranicích mohly nahrazovat mimo jiné i využíváním softwaru v telefonu zaznamenávajícího polohu a kontakty s dalšími osobami. Unijní země musí podle Bruselu zaručit, že aplikace budou vzájemně sladěné a bude je možné použít v celé EU.

V částech Íránu rychle roste počet nakažených

Mluvčí íránského ministerstva zdravotnictví řekl, že situace je stabilní na většině území země s výjimkou jihozápadní provincie Chúzestán a Severního Chorásánu, který leží na severovýchodě Íránu. Další ohnisko se zřejmě vytváří také v provincii Sístán a Balúčistán na jihovýchodě země. Írán je počtem nakažených desátou nejpostiženější zemí světa, avšak panuje nejistota ohledně spolehlivosti oficiálně zveřejňovaných údajů.

O horšící se situaci v Chúzestánu ministerstvo zdravotnictví informovalo v pondělí s tím, že tam přibylo hospitalizovaných a že lidé nedodržují hygienická doporučení. Úřady znovu uzavřely ve třetině okresů úřady, banky a obchody, které neprodávají základní zboží.

Epidemiologická situace se zhoršuje také v Sístánu a Balúčistánu. „Neviděli jsme takové navýšení nových případů od konce února,“ varoval zástupce ředitele lékařské univerzity v provinčním středisku Záhedánu Ghásem Mírí. Podle agentury Ilna je v této provincii, která sousedí s Pákistánem a Afghánistánem, 909 případů nákazy a 59 úmrtí.

Dezinfekce nákladního vozu v Íránu
Zdroj: Saman Mahmood/Reuters

Trump se ohradil vůči varování předního epidemiologa

Americký prezident Donald Trump označil výroky předního epidemiologa Bílého domu Anthonyho Fauciho o riziku, které by představovalo příliš rychlé obnovení ekonomiky a otevření škol, za nepřijatelné.

Fauci v úterý při slyšení v Senátu řekl, že příliš rychlé rušení ochranných opatření přijatých ve snaze zabránit dalšímu šíření nákazy by mohlo přinést „další utrpení a úmrtí“.

„Pro mě to není přijatelná odpověď, zejména pokud jde o školy,“ reagoval na odborníkova slova Trump. Poznamenal, že přijatelné by pro něj bylo pouze oddálení nástupu do škol v případě učitelů „určitého věku“. Ti by podle něj měli v klidovém režimu zůstat ještě několik následujících týdnů.

„U mladých dětí, tedy myslím u žáků, je to opravdu, jen se podívejte na statistiky, je to celkem úžasné,“ dodal šéf Bílého domu. Zpravodajský server BBC v této souvislosti napsal, že Trumpův komentář přichází ve chvíli, kdy se objevují u dětí případy vzácné zánětlivé nemoci, která zřejmě souvisí s covidem-19.

USA za poslední den podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) zaznamenaly v souvislosti s koronavirem dalších 1813 úmrtí. V porovnání s předchozím dnem je nárůst mrtvých stabilní. Spojené státy jsou v tomto ohledu nejvíce zasaženou zemí na světě. Od začátku pandemie evidují více než 84 tisíc obětí a skoro 1,39 milionu nakažených.

S čínským prezidentem nechce Trump mluvit

V rozhovoru s televizí Fox Business americký prezident prohlásil, že si v tuto chvíli nepřeje jednat se svým čínských protějškem Si Ťin-pchingem, protože je prý velice zklamaný počínáním Číny v raných fázích šíření koronaviru na jejím území.

„Jsem Čínou velice zklamaný,“ prohlásil Trump, který v poslední době obviňuje Peking z toho, že svou nedbalostí zavinil rozšíření viru po celém světě a tím nese zodpovědnost za hlubokou hospodářskou krizi, která zasáhla také USA. „Mám velmi dobré vztahy (se Si Ťin-pchingem), ale momentálně s ním nechci mluvit,“ dodal Trump.

„Nikdy tohle neměli dopustit. Tak já udělám skvělou obchodní dohodu a teď říkám, že už to vnímám jinak. Inkoust sotva zaschnul a přišel mor. A na mně to nyní působí jinak,“ pokračoval Trump.

USA a Čína podepsaly v lednu první fázi dohody o vzájemném obchodu, v niž se Peking zavázal koupit americké zboží a služby v hodnotě alespoň 200 miliard dolarů (5,11 bilionu korun) výměnou za zrušení cel a tarifů uvalených Washingtonem na některé čínské zboží.

Události: Ve Wu-chanu začalo plošné testování obyvatel (zdroj: ČT24)

Německo hlásí oproti předchozímu dni nárůst nových případů

V Německu za uplynulý den přibylo 89 úmrtí lidí s koronavirem. Zemřelých tak země hlásí už 7723. Nově se nákaza potvrdila u 933 lidí, celkový počet případů tak ve Spolkové republice vzrostl na 172 239. Zatímco počet nových úmrtí v Německu oproti předchozímu dni klesl, nárůst nakažených je vyšší.

Země registruje podobný počet celkových případů koronaviru jako Francie, podle německých úřadů však v zemi s nákazou zemřelo několikanásobně méně lidí. Německo totiž provádí velké množství testů a řada dalších států jej sleduje jako příklad dobrého zvládnutí pandemie, poznamenala agentura Reuters.

Německé úřady se proto rozhodly částečně otevřít místní ekonomiku, bedlivě však monitorují další vývoj.

Britská vláda oznámila úmrtí dalších 428 lidí s koronavirem za 24 hodin, čímž oficiální bilance epidemie covidu-19 v Británii stoupla na 33 614 mrtvých. Nový denní počet ohlášených obětí je nižší než v úterý a ve středu a také nižší než přírůstek z minulého čtvrtka. Za poslední den přibylo 3446 známých případů nákazy koronavirem po prověření vzorků od skoro 72 tisíc lidí.

Vatikán od úterý přestane s živým vysíláním ranních mší papeže Františka, s nimiž začal v březnu kvůli pandemii covidu-19. Informoval o tom ve středu. Tyto mše po dva měsíce sledovaly miliony lidí na celém světě, mnozí poté za tuto možnost poslali papežovi děkovné dopisy, uvedl server Vatican News.

Rozhodnutí podle Vatikánu souvisí s obnovením mší s účastí věřících v Itálii, které budou možné právě od pondělka 18. května. Věřící budou muset po dobu mše nosit roušky a dodržovat alespoň metrový rozestup.

Zatím není jasné, kdy se věřícím otevře bazilika svatého Petra ve Vatikánu. Ta se pro veřejnost také uzavřela kvůli koronaviru. Středeční vatikánské oznámení se nezmiňuje o otevření baziliky ani o tom, zda budou pokračovat živá vysílání generálních audiencí, které se od března rovněž konají bez veřejnosti.

Počty nově nakažených a obětí se zvýšily v Itálii, Španělsku i Francii

 Ve Španělsku se opět mírně zvýšil počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem i denní nárůst úmrtí z řad nakažených –⁠ za den přibylo 506 nakažených a 217 úmrtí. Informovala o tom místní média s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

Denní údaje v koronavirové statistice ve Španělsku mírně rostou už tři dny po sobě. Od začátku epidemie země eviduje celkem 229 540 případů nákazy. Z toho 27 321 lidí zemřelo.

V Itálii za poslední den zemřelo 262 lidí s koronavirem, což je nejvíce za poslední týden. V pěti předcházejících dnech byla bilance úmrtí vždy nižší než 200. Oproti předchozímu dni o více než stovku stoupl i počet nově nakažených, kterých bylo 992.

Celkový počet infikovaných v jihoevropské zemi překročil 223 tisíc, z toho více než polovina se už vyléčila. Aktuálně je nakažených 76 440. Mrtvých registrují úřady 31 368, což je nejvíce po Spojených státech a Británii. Nejvíce nakažených je nadále v severoitalských regionech Lombardie, Piemont a Emilia Romagna.

Ve Francii zemřelo za poslední den 351 pacientů s koronavirem, což je o 268 více než ve středu a nejvíce od konce dubna. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 má země celkem 27 425, čímž opět překonala celkovou bilanci Španělska a stala se po USA, Velké Británii a Itálii čtvrtou zemí s nejvyšším počtem obětí.

Podle vědců se ve Francii bez vakcíny kolektivní imunita nevybuduje

Podle studie francouzského Pasteurova ústavu, kterou publikoval časopis Science, se koronavirem nakazilo 4,4 procenta obyvatel Francie, tedy asi 2,8 milionu lidí. Dané číslo je tak mnohem vyšší, než uvádějí oficiální statistiky nakažených, ale příliš nízké na to, aby si francouzská populace vytvořila kolektivní imunitu, konstatují vědci.

Autoři studie zjistili, že promořenost je nejvyšší v nejzasaženějších oblastech Francie – na východě země a v Paříži a jejím okolí. Koronavirovou infekci tu v průměru prodělalo devět až deset procent lidí. „Abychom mohli kontrolovat pandemii výhradně pomocí lidské obranyschopnosti, muselo by imunitu získat okolo 65 procent obyvatel,“ uvedli.

Výzkumníci míru promořenosti zjišťovali k 11. květnu, což byl den, kdy Francie téměř po dvou měsících začala uvolňovat celostátní karanténu. „Naše výsledky ukazují, že bez vakcíny nebude kolektivní imunita dostatečná pro to, abychom se po uvolnění karanténních opatření vyhnuli druhé vlně nákazy,“ zní závěr studie. 

Slovensko chystá chytrou karanténu

Slovensko připravuje zavedení chytré karantény, která by obyvatelům po návratu do vlasti umožnila zůstat v domácí izolaci a nenastoupit do karantény ve státních zařízeních. Podmínkou bude, aby si tito lidé nainstalovali mobilní aplikaci a souhlasili s kontrolou dodržování karantény.

Vyplývá to z návrhu zákona, který ve čtvrtek schválila vláda premiéra Igora Matoviče. Podle ministra zdravotnictví Marka Krajčího by novinka mohla vstoupit v platnost již příští týden.

Slovensko chce také co nejdříve –⁠ pokud to situace kolem pandemie dovolí –⁠ otevřít hranice. Uvedl to premiér Matovič, konkrétní termín ale neřekl. Naznačil, že země by měla zůstat uzavřena pro obyvatele těch států, které mají výrazně vyšší nemocnost.

Počty nových potvrzených případů koronaviru na Slovensku jsou v posledních týdnech nízké. Dohromady země zaznamenala 1477 infikovaných, z nichž se 1112 uzdravilo a 27 zemřelo.

V Řecku se otevřou pláže

V Řecku se od soboty za přísných opatření opět otevřou pro veřejnost pláže s organizovaným provozem, které byly od března zavřené.

Informovala o tom místní média. Podle nich vláda k tomuto kroku přistoupila vzhledem k očekávaným teplotám, které se mají na jihu země blížit až 40 stupňům Celsia, uvedla agentura DPA. Vláda tak chce zabránit davům na plážích, v novém nařízení totiž omezila mimo jiné počet návštěvníků pláží i vzdálenost slunečníků a lehátek.

Švédsko radí občanům nejezdit do poloviny července za hranice, Finsko otevřelo školy

Švédská vláda radí svým občanům, aby kvůli koronavirové krizi až do 15. července necestovali do zahraničí, pokud to není nezbytně nutné. Doporučení nevydávat se do ciziny původně platilo do 15. června, ale premiér Stefan Löfven je nyní ještě o měsíc prodloužil.

Löfven uvedl, že doporučení se týká všech zahraničních zemí. Naopak v rámci Švédska se již lidé mohou začít vydávat na cesty v rozsahu jedné až dvou hodin od domova. „Chci zdůraznit, že to neznamená, že se situace vrátila k normálu,“ varoval premiér. Podle úřadů by Švédové při těchto cestách nadále neměli navštěvovat seniory ani další ohrožené skupiny.

Švédská vláda v boji s koronavirem spoléhá na zdravý rozum a odpovědnost svých občanů, které vyzývá dodržovat společenský odstup a hygienická pravidla. Na rozdíl od většiny evropských zemí ale Švédsko neomezilo pohyb lidí, nechalo otevřené školy pro děti do 16 let, jakož i obchody a restaurace. Od začátku epidemie desetimilionové Švédsko zaregistrovalo 27 909 případů nákazy koronavirem a 3460 úmrtí, což je nejvíce ve Skandinávii.

Ve Finsku se ve čtvrtek po osmi týdnech vrátili do tříd žáci základních a středních škol, které byly uzavřeny kvůli šíření koronaviru. V učebnách ale studenti dlouho nezůstanou, zkraje června jim totiž začínají letní prázdniny.

Ministryně školství Li Anderssonová navíc uvedla, že se připravuje zákon, který by po skončení letních prázdnin umožnil školám, aby si s ohledem na vývoj koronavirové situace vybraly, zda přistoupí k prezenčnímu, nebo distančnímu studiu.

Země, která má zhruba 5,5 milionu obyvatel, od začátku epidemie zaznamenala přes šest tisíc případů nákazy a 284 úmrtí.

Rusko má přes čtvrt milionu nakažených, v Moskvě začne hromadné testování

Rusko ve čtvrtek ohlásilo 9974 nových případů nákazy. Poprvé od druhého května tak denní přírůstek nemocných klesl pod 10 tisíc, upozornila agentura TASS s odvoláním na krizový štáb.

Celkový počet potvrzených případů v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel překročil čtvrt milionu. Již v úterý se Rusko z hlediska počtu nakažených zařadilo na druhou příčku na světě po USA.

Nejhorší zůstává situace v Moskvě, která hlásí 4712 nových případů, celkem pak 130 716 nakažených. Moskevský starosta Sergej Sobjanin nicméně minulý týden upozornil, že skutečný počet infikovaných je mnohem vyšší. V hlavním městě s téměř 13 miliony obyvatel podle něj může být nakažených pravděpodobně až 300 tisíc.

Ve čtvrtek Sobjanin na svém blogu oznámil, že v pátek začne v ruské metropoli hromadné testování na koronavirus. V této souvislosti uvedl, že koncem května kapacita městského testovacího systému přesáhne 200 tisíc analýz krevních vzorků za den.

Brazílie se stala šestou nejzasaženější zemí

Brazílie za středu zaznamenala zatím největší denní nárůst v počtu potvrzených případů koronaviru. Nákaza se tam nově potvrdila u 11 385 lidí a dalších 749 s covidem-19 zemřelo.

Celkem Brazílie eviduje 188 974 potvrzených nákaz a 13 149 obětí. Co do počtu nemocných tak země překonala Francii a stala šestou koronavirem nejpostiženější zemí světa, píše Reuters. Podle expertů je přitom stav pandemie v Brazílii výrazně horší, než uvádějí oficiální statistiky, což je podle nich dáno nedostatečnými testovacími kapacitami. 

Kuba se snaží prosadit v závodech o léčbu covidu-19

Komunistická Kuba sází na svůj biotechnologický sektor, který prosadil její bývalý revoluční vůdce Fidel Castro. Ten by jí prý mohl poskytnout výhodu v globálním soutěžení o to, kdo najde efektivní léčbu na nemoc způsobenou novým koronavirem. Kuba propaguje obzvláště interferon, jehož je výrobcem. Je to antivirová látka, která posiluje imunitní systém, píše agentura Reuters.

Kuba tvrdí, že je úspěšná v léčbě nového koronaviru doma a v Číně a že už 80 zemí projevilo zájem o nákup jejího interferonu alfa 2b. Vláda doufá, že její interferon a další přípravky, které vyvíjí, poskytnou podporu churavějící kubánské ekonomice.

„Máme dobré produkty, jako je interferon alfa 2b, které vyvážíme a které nám otevírají možnosti,“ řekl nedávno v televizi ministr obchodu Rodrigo Malmierca. 

Japonsko ruší stav nouze

Japonská vláda se rozhodla zrušit nouzový stav v celé zemi s výjimkou osmi prefektur. V platnosti zůstane toto opatření zavedené kvůli šíření koronaviru například v metropoli Tokiu či ve městech Ósaka a Kjóto. Podle agentury Reuters to oznámil japonský premiér Šinzó Abe.

Třetí největší ekonomika světa vyhlásila celostátní nouzový stav před měsícem a platit měl do konce května. Podle vlády ale situace v 39 ze 47 prefektur jej umožňuje nyní odvolat.

Japonsko od začátku epidemie eviduje kolem 16 tisíc případů nákazy koronavirem a 696 úmrtí.  Do bilance není započteno zhruba 700 případů z výletní lodi Diamond Princess, která v únoru kotvila u japonských břehů.

Pevninská Čína hlásí za středu tři nové nákazy, což je o čtyři méně než v úterý. Všichni, u nichž se nemoc za uplynulý den potvrdila, se nakazili v Číně, informovala s odvoláním na čínskou zdravotnickou komisi agentura Reuters. Počet případů, při nichž nákazu koronavirem neprovází příznaky, podle úřadů v zemi za uplynulý den vystoupal z osmi na 12.

Celkový počet evidovaných infekcí v pevninské Číně k 13. květnu podle tamních úřadů dosáhl 82 929, přičemž 4633 lidí s covidem-19 zemřelo.

Ve Wu-chanu, kde se na konci loňského roku koronavirus poprvé objevil, začalo plošné testování obyvatel na přítomnost viru. Podle prohlášení úřadů je cílem za deset dní otestovat všech 11 miliónů obyvatel. Prioritou jsou ale lidé z 12 kategorií, jako jsou zaměstnanci ve školství, zdravotnictví, dopravy, supermarketů, úřadů či lidé vracející se ze zahraničí nebo odjíždějící z Wu-chanu za prací.

Podle listu Health News, který je spojený s čínskou Národní zdravotní komisí, bude testování Wu-chan pravděpodobně stát více než miliardu jüanů (asi 3,6 miliardy korun). Může ale pomoci najít možné zdroje nákazy a ujistit ostatní provincie, že je bezpečné začít přijímat obyvatele z Wu-chanu přijíždějící za prací nebo jinými účely.