Čína začala testovat obyvatele jedenáctimilionového Wu-chanu. Denně téměř 50 tisíc lidí

Události: Ve Wu-chanu začalo plošné testování obyvatel (zdroj: ČT24)

Čínské město Wu-chan začíná testovat všech 11 milionů tamních obyvatel na koronavirus. Denně tak půjde o 47 tisíc lidí, jako první přitom přijdou na řadu senioři a obyvatelé z hustě osídlených oblastí města. Plán testování celé wuchanské populace vznikl poté, co bylo ve městě zjištěno šest nově nakažených. Předtím se měsíc neobjevil žádný nový případ.

Wuchanští obyvatelé budou muset před otestováním nejdříve vyplnit on-line dotazník, kde zodpoví otázky ohledně svého zdravotního stavu. Úřady například zajímá, kde a kdy byli v minulosti testováni a zda patří do některé z rizikových skupin.

Do nich patří lidé, kteří v minulosti trpěli nemocí covid-19, asymptomatické případy nebo ti, kdo přišli do kontaktu s některými z pacientů. Do těchto skupin patří také jedinci, kteří pracují v rizikových profesích a přicházejí do styku s velkým množstvím lidí, například pracovníci v supermarketech, bankách, školách nebo na úřadech.

„Wu-chan je velký, takže plošné testování je užitečné. Aspoň lidi nezapomenou, že mají být ve střehu,“ míní místní učitelka tance Čang Ja-fej. „Slyšel jsem o nových případech, takže testování je správné. Dodá nám jistotu,“ myslí si prodavač ve stánku Sung Chao.

Obavy z druhé vlny nakažených koronavirem panují hlavně v oblastech na severovýchodě Číny, týká se to celkem tří provincií, které sousedí s Ruskem a Severní Koreou. Některá města přijala mimořádná opatření, stanovila zákaz vycházení a přerušila vlaková spojení se zbytkem Číny.

Plošné testování ve Wu-chanu (zdroj: ČT24)

Od začátku nákazy bylo infikováno více než 50 tisíc lidí

Ve Wu-chanu se koronavirem od začátku epidemie nakazilo více než 50 tisíc lidí a téměř čtyři tisíce pacientů s covidem-19 zemřelo. Kvůli rychle se šířící nákaze čínské úřady Wu-chan na konci ledna uzavřely a obyvatelé nesměli dlouhé týdny opouštět své domovy.

Znovu se město začalo otevírat 8. dubna a na chvíli se zdálo, že se život vrací k normálu –⁠ provoz obnovila veřejná doprava, žáci se vrátili do škol a lidé do práce. Nyní je tento optimistický vývoj ohrožen.

Někteří vysocí zdravotničtí představitelé, citovaní čínským listem Global Times, nicméně uvedli, že plán testování všech obyvatel Wu-chanu je příliš drahý a neproveditelný.

Pcheng Č'-jung, šéf jednotky intenzivní péče wuchanské nemocnice Čung-nan, prohlásil, že testování se pravděpodobně zaměří na pracovníky ve zdravotnictví, zranitelné lidi a ty, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými.

Plošně testovat by mohla celá Čína

Jiný vysoký představitel wuchanské nemocnice připomněl, že velká část obyvatel města, asi tři až pět milionů lidí, už testy podstoupila. Podle něj jsou wuchanské úřady schopné zbývajících šest až osm milionů lidí během desetidenního období otestovat.

K plošnému testování pomalu ale jistě směřuje celá Čína. Testy vyrábí, nemusí je dovážet. Denně jich vyprodukuje pět milionů a díky tomu se jí daří snižovat náklady a rozšiřovat dostupnost.

Čínské úřady zaznamenaly tři nové případy

Pevninská Čína hlásí za středu tři nové případy koronaviru, což je o čtyři méně než v úterý. Všichni, u nichž se nákaza za uplynulý den potvrdila, onemocněli v Číně. Dva z nových případů nákazy byly odhaleny v severovýchodní provincii Liao-ning a jeden v provincii Ťi-lin.

Počet případů, při nichž nákazu koronavirem neprovází příznaky, podle úřadů v zemi za uplynulý den vystoupil z osmi na dvanáct. Celkový počet evidovaných infekcí v pevninské Číně, která nezahrnuje Hongkong a Macao, vzrostl o třináct. V květnu podle tamních úřadů dosáhlo množství čínských nakažených dohromady 82 929 lidi, 4633 pacientů s covidem-19 zemřelo.

obrázek
Zdroj: ČT24