Indonéská vzpoura: Z věznice uprchlo 240 vězňů

Medan - Z věznice v indonéském městě Medan uteklo přes 200 vězňů. Poté co jim v celách přestala fungovat elektřina a netekla voda, začali protestovat. Následně vyrazili hlavní dveře a zapálili část budovy. Při požáru zemřelo nejmíň pět lidí. Po většině z uprchlých policisté a vojáci stále pátrají, 15 z nich bylo odsouzených za terorismus.

Vzpoura vypukla ve čtvrtek večer. Rozzuření vězni vyrazili dveře kanceláře vězeňských dozorců, házeli na ně kameny a kancelář zapálili. Mezi mrtvými jsou nejméně dva dozorci, kteří zahynuli v zapálené budově.

„Vězně rozhořčil výpadek proudu a problémy s vodou, což je prý ve věznici časté,“ uvedl mluvčí místní policie Heru Prakoso.

Do pátrání po asi 240 uprchlících, mezi nimiž je podle policie i 15 osob usvědčených z terorismu, se zapojily stovky příslušníků indonéských bezpečnostních sil. Ředitelství věznic oznámilo, že situaci v káznici se dnes policii a vojákům podařilo dostat pod kontrolu.

Ve vězeňském komplexu Tanjung Gusta bylo celkem 2 600 trestanců, ačkoli kapacita zařízení je jen 1 054 vězňů. Indonéské věznice se dlouhodobě potýkají s nedostatkem finančních prostředků a s přeplněností. Minulý rok zažilo několikadenní vzpouru také největší vězení na indonéském ostrově Bali.