Fico: EU podcenila neřízený příliv migrantů, Kiska úmyslně zlehčuje jeho rizika

Slovenský premiér Robert Fico v reakci na nedávné hromadné silvestrovské sexuální útoky na ženy v Německu znovu varoval před důsledky migrace. Opřel se přitom i do prezidenta Adreje Kisky. I on podle něj patří k těm, kteří úmyslně zlehčují její bezpečnostní rizika. Podle Fica je nyní úkolem Slovenska zabránit vytvoření ucelené muslimské komunity na Slovensku, která by vznikla naplněním povinných kvót.

Německá tajná služba oznámila nejvyšší ohrožení Západu ze strany islamistů, vyšší než v době útoku na Dvojčata v New Yorku.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Nedávné útoky v Paříži a naposledy i události z konce roku v Německu by měly podle Fica otevřít oči některým lidem na Slovensku. Mluvím i o prezidentovi, i prezident úmyslně zlehčuje bezpečnostní rizika, uvedl ve svém projevu. Podle Fica mají zmíněné události jasnou spojitost s migrační krizí, které Evropa čelí.

  • Německým úřadům nahlásilo sexuální obtěžování nebo krádež při novoročních oslavách už přes 200 žen. Incidenty v Kolíně a Hamburku měly na svědomí větší skupiny mužů. Podle svědků byli arabského a afrického vzhledu. Německý ministr spravedlnosti řekl, že pokud mezi útočníky byli běženci, hrozí jim vypovězení ze země.

EU podle Fica podcenila neřízený příliv migrantů do Evropy. „Naše vláda je přesvědčená, že myšlenka multikulturní Evropy je nerealizovatelná, je to fikce a sen, jednoduše to nefunguje,“ uvedl. „Migranti s jinými tradicemi a náboženstvím se nedají snadno integrovat, nejde to. Podívejme se na ghetta ve Francii, Belgii,“ upozornil.

Ficova slova vyvolala odmítavou reakci Islámské nadace na Slovensku, která se v médiích dlouhodobě vyjadřuje k otázkám spjatým s islámem. „Jsme hluboce znepokojeni současnými událostmi (v Německu), zároveň ale odmítáme přímé či nepřímé spojování terorismu nebo sexuálního násilí s islámem nebo dokonce s muslimskou komunitou na Slovensku,“ reagovala nadace.

Muslimové se podle vyjádření nadace v současné celospolečenské atmosféře obávají o bezpečnost svých rodin, zejména žen a dětí. Podle posledního sčítání lidu žije na Slovensku dva tisíce vyznavačů islámu, neoficiální odhady hovoří o zhruba dvojnásobném počtu.

Slovensko poskytne další peníze jen na ochranu vnějších hranic

Slovensko je podle Fica připravené podílet se na ochranných mechanismech, které mají eliminovat negativní důsledky migrační krize. Podpořil myšlenku evropské pohraniční a pobřežní stráže. „Finanční pomoc budeme orientovat zejména na ochranu vnější hranice. Jen tehdy můžeme vyřešit problém v Evropě,“ uvedl.

Schengenská hranice je i naše hranice.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Zároveň znovu zopakoval, že Slovensko odmítá kvóty pro přijímaní migrantů, a to i na dobrovolném základě. „Ani na dobrovolném základě neuděláme žádné rozhodnutí, které by vedlo k vytvoření ucelené muslimské komunity na Slovensku,“ dodal.