Falcon 9 může zpět do vesmíru, rozhodl úřad

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) povolil firmě SpaceX obnovit lety opakovaně použitelných nosných raket Falcon 9 navzdory pokračujícímu vyšetřování anomálie z předchozí mise, která vedla k pozastavení letů. FAA to podle agentury Reuters oznámil v pátek.

FAA pozastavil starty raket Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX poté, co se jedné z těchto raket v první polovině července nepodařilo umístit na správnou oběžnou dráhu satelity sítě Starlink, kterou buduje SpaceX s cílem umožnit přístup k internetu odkudkoli na Zemi.

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska podala FAA žádost o návrat k letům 29. srpna a úřad jí v pátek povolení vydal, oznámil FAA.

Červencový incident byl prvním selháním Falconu 9 za více než sedm let. Raketa odstartovala z Vandenbergovy základny amerických vesmírných sil v Kalifornii, aby na oběžnou dráhu umístila dvacet družic pro síť Starlink. První stupeň rakety se plánovaně odpojil a vrátil se na Zemi, druhý stupeň rakety ale selhal. Satelity Starlink tak byly vypuštěny na nižší oběžnou dráhu, než bylo plánováno.