Úřady pozastavily starty raket Falcon 9. Musí se vyšetřit příčiny selhání

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) pozastavil starty raket Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX poté, co se minulý týden jedné z těchto raket nepodařilo umístit satelity na správnou oběžnou dráhu. Jednalo se přitom o první selhání Falconu 9 za více než sedm let.

Raketa odstartovala z Vandenbergovy základny amerických vesmírných sil v Kalifornii minulý týden ve čtvrtek večer místního času, aby na oběžnou dráhu umístila dvacítku družic pro síť Starlink, kterou buduje společnost SpaceX s cílem umožnit přístup k internetu odkudkoli na Zemi.

První stupeň rakety se plánovaně odpojil a vrátil se na Zemi, druhý stupeň rakety ale selhal. Satelity Starlink tak byly vypuštěny na nižší oběžnou dráhu, než bylo plánováno. „Satelity se pohybují tak nízko, že je gravitace Země při každém oběhu stáhne o pět kilometrů blíže k zemské atmosféře, takže tyto družice nevyhnutelně znovu vstoupí do atmosféry a plně zaniknou,“ napsala společnost miliardáře Elona Muska. „Nepředstavují hrozbu pro ostatní družice na oběžné dráze ani pro bezpečnost veřejnosti,“ dodala.

Regulátor chce vysvětlení

Starty raket Falcon 9 zůstanou pozastavené, dokud společnost SpaceX nevyšetří příčinu selhání, neopraví raketu a nezíská souhlas Federálního úřadu pro letectví s dalšími lety, uvedl FAA v prohlášení. Podle agentury Reuters může tento proces trvat několik týdnů až měsíců, v závislosti na složitosti problému a plánu SpaceX na nápravu.

Rakety Falcon přitom byly až doposud výjimečně bezpečné. „Poslední havárie za letu je potkala v roce 2015, od posledního neúspěchu (výbuch na rampě) uplynulo skoro osm let. Falcony si připsaly 334 startů v řadě bez nehody. Rostla i jejich startovní kadence – v prvním pololetí roku 2024 tvořily starty falconů 53 procent všech orbitálních startů na celé planetě. Jinými slovy – více než každá druhá raketa vypuštěná v prvním pololetí roku 2024 k oběžné dráze byl Falcon,“ uvádí web Kosmonautix.

Společnost SpaceX uvedla, že podle předběžných zpráv byl důvodem incidentu únik kapalného kyslíku, který se užívá jako palivo v raketových motorech. „Tato událost je připomínkou toho, jak jsou lety do vesmíru technicky náročné. Dosud jsme uskutečnili 364 úspěšných startů falconů,“ napsala společnost.