Evropský parlament odmítl návrh na omezení používání pesticidů

Evropský parlament ve středu odmítl návrh na omezení používání pesticidů, tedy chemických přípravků na ochranu rostlin. Zpravodajka normy, europoslankyně za Zelené Sarah Wienerová z Rakouska, po hlasování hovořila o „černém dni pro životní prostředí a společnost“.

Návrh, který měl do roku 2030 snížit používání pesticidů v EU na polovinu, odmítlo 299 poslanců, podpořilo ji 207 evropských zákonodárců a 121 se zdrželo hlasování. O textu se vedla vášnivá diskuse. Poslanci podali desítky pozměňovacích návrhů, jejichž schvalování výrazně prodloužilo středeční hlasování.

Poslanci rovněž odmítli, aby se návrh vrátil příslušnému výboru k dalšímu projednání. Návrh nařízení by se tak do Evropského parlamentu mohl ke druhému čtení vrátit, pokud by k němu členské státy přijaly svůj postoj. Pokud by europoslanci omezení pesticidů odmítli i podruhé, projednávání by bylo ukončeno.

Letos v říjnu se Česká republika přidala k desítce zemí evropského bloku, které prosazují, aby cíl snížit do roku 2030 používání pesticidů o polovinu byl právně nezávazný. Evropskou komisí navržené národní cíle by mělo podle této skupiny nahradit rozhodnutí každé členské země o tom, jak přispěje ke společnému unijnímu cíli. Česko je podle tehdejšího vyjádření ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) mezi zeměmi s nejnižší mírou využívání pesticidů a další snížení by pravděpodobně vedlo ke ztrátě produkce některých komodit.