Eurokomisař pro justici: EU vyzývá členské státy ke konfiskaci majetku ruských oligarchů

Události: Evropská unie státům doporučuje konfiskaci majetku ruských oligarchů (zdroj: ČT24)

Evropská unie vyzývá členské země, aby majetek ruských oligarchů, který se jim podařilo zmrazit, následně konfiskovaly. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl komisař pro justici Didier Reyners. Unie za tím účelem podle něj vytvořila jednotný mechanismus a teď státům radí, jak vše ošetřit právně.

Evropským státům se dosud podařilo zmrazit jachty, domy nebo i finanční prostředky ruských oligarchů uvedených na sankčních seznamech v celkové hodnotě přes 30 miliard eur. Evropská unie teď ale státům doporučuje, aby takový majetek rovnou konfiskovaly. Doporučuje jim, aby k tomu využily princip zabavení majetku na základě trestných činů.

„Samozřejmě zemím doporučujeme, aby začaly s konfiskacemi. My jsme řekli, musíte propojit zmrazené prostředky s trestnými činy,“ uvedl v rozhovoru eurokomisař Didier Reynders.  Komise proto dala dohromady speciální tým, který spolupracuje s Europolem i s unijní agenturou EuroJust. Tento tým členským státům radí a také koordinuje informace o zabavených majetcích uvnitř i mimo EU.

„Máme společný evropský postup, jak rychleji konfiskovat majetek zapojený do kriminálních aktivit, abychom mohli mnohem rychleji vybudovat fond, který by pomohl obětem na Ukrajině,“ dodal Reynders. O zabavených penězích si budou rozhodovat členské státy. Brusel ale navrhuje, aby se prostředky vložily právě do speciálního fondu na pomoc Ukrajině.

V Česku je podle ministra konfiskace složitější

V Česku Finanční analytický úřad zablokoval v rámci protiruských sankcí hotel Westend v Mariánských Lázních. Nemovitost ovládá oligarcha Alexander Pumpjanskij.  

Samotné vyvlastnění by znamenalo podle ministra pro legislativu Michal Šalamouna  složitější proces. „Vyvlastnění je možné pouze na základě zákona, ve veřejném zájmu a za náhradu. Konfiskace by šla nad tento rámec,“ vysvětlil. 

Vyvlastnění majetku na základě trestných činů, jak navrhuje evropský komisař pro justici, je podle ministra možné, ale verdikt musí vynést soud. „V momentě, kdy by byl někdo odsouzen za trestný čin třeba terorismu nebo napomáhání terorismu, což můžeme vztáhnout i na případ Ukrajiny, tak soud může vyslovit trest propadnutí majetku. Trest by ale vyslovoval nezávislý soud,“ popisuje Šalamoun.  

Náhrada škody za výbuch ve Vrběticích

Ve vládě se také diskutuje o možnosti konfiskovat majetek jako zápočet za pohledávky vůči Rusku. „Daleko reálnější možná je, když dokážeme kvantifikovat škody za Vrbětice a případně ten majetek započítat za škodu, která byla způsobena výbuchem ve Vrběticích,“ myslí si ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. 

Finanční analytický úřad nyní prověřuje stovky nemovistostí a firem, které hodlá obstavit. Zatím zmrazil majetek asi za miliardu korun. Legislativní rada vlády chystá také nový zákon, který by měl zamezit tomu, aby státní zakázky dostávaly firmy napojené na Putinův režim. Kabinet by ho měl projednat do měsíce.