DOKUMENT: Přečtěte si společné prohlášení Donalda Trumpa a Kim Čong-una

Na historickém summitu v Singapuru se americký prezident Donald Trump a severokorejský diktátor Kim Čong-un dohodli na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova i na bezpečnostních zárukách pro KLDR. Přečtěte si závěrečný dokument ze summitu v neoficiálním překladu ČTK.

Společné prohlášení prezidenta Spojených států Donalda Trumpa a předsedy Komise pro státní záležitosti KLDR Kim Čong-una ze summitu v Singapuru

Prezident Spojených států Donald Trump a předseda Komise pro státní záležitosti KLDR Kim Čong-un uspořádali 12. června 2018 v Singapuru první, historický summit.

Prezident Trump a předseda Kim Čong-un si komplexně, důkladně a upřímně vyměnili názory na záležitosti týkající se vytváření nových vztahů mezi Spojenými státy a KLDR a budování trvalého a pevného mírového režimu na Korejském poloostrově. Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní záruky a předseda Kim Čong-un potvrdil svůj pevný a neochvějný závazek dokončit denuklearizaci Korejského poloostrova.

Přesvědčeni, že vytvoření nových vztahů mezi USA a KLDR přispěje k míru a prosperitě Korejského poloostrova a světa a uznávajíce, že budování vzájemné důvěry může podpořit denuklearizaci Korejského poloostrova, prezident Trump a předseda Kim Čong-un prohlašují následující:

1. Spojené státy a KLDR se zavazují k navázání nových vztahů mezi USA a KLDR v souladu s touhou lidu obou zemí po míru a prosperitě.
2. USA a KLDR spojí své úsilí při vybudování trvalého a stabilního mírového režimu na Korejském poloostrově.
3. Potvrzujíce Pchanmundžomskou deklaraci z 27. dubna 2018 se KLDR zavazuje pracovat v zájmu úplného jaderného odzbrojení Korejského poloostrova.
4. Spojené státy a KLDR se zavazují, že vyhledají a identifikují ostatky zajatých a pohřešovaných vojáků, včetně okamžité repatriace ostatků těch, kteří již byli identifikováni.

S potvrzením, že summit USA–KLDR – první v historii – byl událostí velkého významu při překonávání desetiletí napětí a nepřátelství mezi oběma zeměmi a pro otevření nové budoucnosti k plnému a rychlému provedení ustanovení tohoto společného prohlášení, se Spojené státy a KLDR zavazují k navazujícím jednáním, vedeným v co nejbližším možném termínu americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem a příslušným vysoce postaveným úředníkem KLDR, o implementaci výsledků summitu USA–KLDR.

Prezident Spojených států Donald Trump a předseda Komise pro státní záležitosti KLDR Kim Čong-un se zavázali ke spolupráci na rozvoji nových vztahů USA–KLDR a k podpoře míru, prosperity a bezpečnosti na Korejském poloostrově a ve světě.

Donald J. Trump
prezident Spojených států

Kim Čong-un
předseda Komise pro státní záležitosti KLDR

12. června 2018
ostrov Sentosa
Singapur