Desítky mrtvých po teroristickém útoku na novozélandské mešity

Události ČT: Teroristický útok na novozélandské mešity (zdroj: ČT24)

Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zemřelo 49 lidí. Dalších 48 postřelených ošetřují v nemocnici. Policisté označili útok za teroristický a zadrželi tři muže a jednu ženu. Jednoho z nich obvinili z vraždy, před soudem by měl stanout v sobotu. Akce byla zřejmě dobře připravená, zadržení měli v autech připravené výbušniny. Nový Zéland dosud nikdy nezažil zločin takového rozsahu.

Jeden ze čtveřice zadržených je Australan, uvedl australský premiér Scott Morrison. Označil ho za „pravicového extremistu, násilnického teroristu“. Podle médií se jmenuje Brenton Tarrant a pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales.

Muž celý útok natáčel a živě ho přenášel na sociálních sítích. Podle webu New Zealand Herald je na něm vidět, jak jede k mešitě, vchází do ní a střílí, pak se vrací do auta pro náboje a znovu zahajuje palbu. Video bylo staženo a Facebook a Instagram také zrušily účet domnělého atentátníka. Ten před střelbou zveřejnil dlouhé prohlášení vysvětlující motivaci. V něm stojí, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy.

Podle policie jeden ze zadržených zřejmě neměl s útokem nic společného. Zapojení zbylých dvou není jasné. Policie ani tajné služby na Novém Zélandu ani v Austrálii nikoho ze zadržených nesledovaly.

Tisková konference novozélandské policie po útoku v Christchurchi (zdroj: ČT24)

Nic podle ní nenasvědčuje tomu, že by do útoků byl zapojen ještě někdo další. Policie však nevyloučila, že stále hrozí nebezpečí, a vyzvala obyvatele téměř čtyřsettisícového města, aby nevycházeli na ulici. Úřady zvýšily stupeň bezpečnostní hrozby v zemi z „nízkého“ na „vysoký“. 

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová označila pátek za jeden z nejtemnějších dnů své země. „Mnoho z těch, kteří byli střelbou zasaženi, jsou migranti či uprchlíci. Vybrali si Nový Zéland jako svůj nový domov a je to jejich domov. Jsou jedněmi z nás. Člověk, který na nás spáchal toto násilí, mezi nás nepatří,“ prohlásila.

Novozélandská premiérka řekla, že po střelbě bude muset země změnit své zákony o zbraních. Hlavní podezřelý podle ní legálně držel pět střelných zbraní, které použil při útoku v mešitách. Na tiskové konferenci potvrdila informace, že hlavní podezřelý je Australan. Cestoval podle ní po světě a na Nový Zéland, kde neměl trvalý pobyt, „cestoval sporadicky a zůstával po různě dlouhou dobu“. Premiérka dodala, že nebyl na seznamu sledovaných osob ani na Novém Zélandu, ani v Austrálii.

Zdravotnické úřady sdělily, že mezi zraněnými jsou i děti. Zranění sahají od drobných po kritická. Mezi oběťmi nejsou podle aktuálních informací ministerstva zahraničí čeští občané.

„Všichni jsou v šoku, protože toto je neuvěřitelně kosmopolitní a tolerantní země,“ popsala Markéta Cihlová, která žije v Christchurchi. Dodala, že ve městě se objevilo velké množství policejních zátarasů a úřady zavřely školy, takže rodiče nemohli vyzvednout své děti.

Události, komentáře k útoku na Novém Zélandu (zdroj: ČT24)

Svědci popisují muže v černém

Střílelo se v mešitách Al Noor, kde zemřelo 41 lidí, a Linwood, kde jich střelci zabili dalších sedm. Jeden člověk zemřel v nemocnici. Obě mešity jsou v centrální části města. Podle jednoho ze svědků bylo slyšet nejméně 50 výstřelů. Jiný muž, který byl přímo v jedné z mešit, místní televizi řekl, že střelec přišel dovnitř hlavním vchodem v době modlitby. Když rozpoutal střelbu, lidé začali v panice prchat. Celé krveprolití trvalo podle tohoto svědka několik minut.

Další svědek Len Peneha žijící v sousedství jedné z napadených mešit popsal, že střelec měl poloautomatickou zbraň a byl oblečen v černém. Když muž uprchl, Peneha vešel do mešity a snažil se pomoci. „Všude jsem viděl mrtvé,“ popsal a dodal: „Nechápu, jak mohl někdo něco takového udělat. Žiju v sousedství už pět let a lidé, kteří navštěvují mešitu, jsou přátelští.“

Nový Zéland je proslulý tolerancí. Tady jsme takový útok rozhodně nečekali, říká Čech z Christchurche (zdroj: ČT24)

Svědek Carl Pomere řekl televizi ABC, že zrovna projížděl okolo mešity v autě, když střelba začala. „Viděl jsem lidi, kteří prchali, aby si zachránili život. Slyšel jsem rychlou střelbu, jako z poloautomatické pušky. Lidé běželi přímo naproti mně, viděl jsem, jak byli někteří střeleni do zad,“ dodal. S kolegy z práce pak vystoupili z vozů a pomáhali zraněným, mezi nimiž byl muž a jeho pětiletá dcera. „Oba byli postřeleni, nevím, jestli přežili. Lidé nám umírali před očima. Můj kolega Mark držel jednoho muže, říkal mu, že to bude v pořádku, ale zemřel mu v náručí.“

Devětatřicetiletý Rahimi Ahmad šel do mešity Al Noor se svým jedenáctiletým synem jako každý pátek. Hoch si hrál venku, když střelba vypukla. Jeden z věřících chlapce popadl a utekl s ním do bezpečí v jednom z domů v sousedství. Co se stalo s jeho otcem, zatím nikdo netuší, napsal deník The New Zealand Herald. „Chci jen vědět, že je v bezpečí, modlím se a doufám, že zavolá,“ řekla jeho žena Azila. Její muž pochází z Malajsie a rodina žije ve městě Christchurch už zhruba pět let. „Řekli nám, že nemáme vycházet, nevím, komu mám zavolat nebo co jiného dělat,“ dodala. 

Do jedné z mešit měli namířeno i členové bangladéšského národního kriketového týmu, kteří jsou na Novém Zélandu kvůli sérii mezinárodních zápasů. Jejich plánované další utkání s domácí reprezentací bylo kvůli tragédii zrušeno.

Při útoku zahynuli mimo jiné tři Bangladéšané a pět dalších bylo zraněno, média zmiňují jako oběti i Jordánce, Somálce a Syřany. Oběťmi střelby jsou podle novozélandské premiérky mimo jiné občané Pákistánu, Turecka, Saúdské Arábie, Indonésie a Malajsie.

Synagogy zůstanou zavřené

Světoví politici odsuzují útok a zdůrazňují přitom odpor k rasismu, náboženské nesnášenlivosti a atmosféře strachu a nenávisti. Francie a Británie posílí ochranu mešit.

Na Novém Zélandu zůstanou až do soboty uzavřené všechny synagogy, znovu se otevřou v neděli. Šéf Židovské agentury pro Izrael Jicchak Herzog na Twitteru napsal, že synagogy jsou uzavřené vůbec poprvé od příchodu židů na Nový Zéland.

Novozélandské synagogy tak během šabatu zůstanou nepřístupné. Šabat, který začíná v pátek západem slunce a končí v sobotu večer po východu prvních hvězd, je nejdůležitějším židovským svátkem.

Deník The Times of Israel napsal, že novozélandská židovské komunita, jejíž historie sahá do 30. let 19. století, se rozhodla modlitebny uzavřít v solidaritě s muslimy. Portál Jewish News poznamenal, že dalším důvodem je bezpečnost. Obavy o bezpečnost věřících zmínila v prohlášení zveřejněném na Facebooku synagoga v Aucklandu.