Deset mrtvých si vyžádala střelba v supermarketu ve státě New York

Události: Střelba v Buffalu má deset obětí (zdroj: ČT24)

Osmnáctiletý střelec bílé pleti, který v sobotu v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York zabil deset lidí a další tři zranil, si místo činu předem prozkoumal. Hledal totiž oblast s vysokou koncentrací černošského obyvatelstva. Do okolí supermarketu se podle všeho vydal i nejméně den před střelbou, uvedla agentura AP s odvoláním na americké úřady. Payton Gendron, jehož jméno policie zveřejnila, zůstává ve vazbě a střelba je vyšetřována jako zločin z nenávisti. Policie mladíka již dříve prověřovala v souvislosti s jinými výhrůžkami.

Muž ozbrojený puškou v sobotu odpoledne rozpoutal střelbu v prodejně řetězce Tops Friendly Market. Podezřelý běloch podle úřadů zřejmě spáchal zločin sám. Ze třinácti lidí zasažených střelbou bylo jedenáct tmavé pleti a dva bílé pleti, napsala s odvoláním na americké úřady agentura Reuters.  

Supermarket se nachází ve čtvrti, kde převážně žijí lidé s tmavou barvou pleti. Čtvrť leží asi pět kilometrů severně od centra města. Do obchodu tak přijíždějí lidé i z relativně velké dálky. Podle analýzy Michiganské univerzity čtvrť patří do desítky oblastí v USA, kde je nejvíce patrná rasová diskriminace a kde je velká koncentrace černošského obyvatelstva.

„Pro naši komunitu je to den velké bolesti,“ uvedl starosta Buffala Bryon Brown. „Mnozí z nás tento supermarket mnohokrát navštívili,“ upozornil. „Nesmíme dopustit, aby tento nenávistný člověk rozdělil naši komunitu, nebo naši zemi,“ vyzval. 

Zpravodaj ČT v USA David Miřejovský uvedl, že útočník měl dříve zveřejnit na internetu více než stostránkový manifest, kde sám sebe označil za antisemitu a rasistu a tvrdil, že bude útočit proto, aby chránil bílou rasu.

Agenti FBI již vyslechli Gendronovy rodiče a provedli několik domovních prohlídek. Rodiče střelce s vyšetřovateli spolupracují. Policie rovněž prověřuje pravost manifestu. Zatím není úplně jasné, proč střelec cestoval ze svého domova v Conklinu 320 kilometrů až do Buffala. Nejspíš to ale bylo právě kvůli tomu, že si dané místo důkladně demograficky prozkoumal.

Střelec útok živě vysílal na internetu

Střelec měl na sobě oblečení vojenského stylu, helmu a neprůstřelnou vestu. „Měl taktické vybavení,“ uvedl policejní komisař Joseph Gramaglia na tiskové konferenci. „Měl kameru, přes kterou živě vysílal, co dělá,“ dodal.

Útočník podle něj nejprve zasáhl čtyři lidi před obchodem. Uvnitř obchodu na útočníka několikrát vystřelil pracovník ostrahy, střely však zachytila neprůstřelná vesta. Útočník pak pracovníka ostrahy zabil. Kromě pracovníka ostrahy nepřežilo střelbu devět zákazníků supermarketu. Tři zaměstnanci obchodu utrpěli zranění.

Gramaglia rovněž uvedl, že policie se po vstupu do obchodu s útočníkem střetla ve vestibulu. „Podezřelý v tu chvíli přiložil zbraň ke svém krku,“ dodal. Policisté pak podle něj útočníka přiměli, aby zbraň odložil a vzdal se.  

Guvernérka státu New York Kathy Hochulová dříve na Twitteru uvedla, že veškeré dění ohledně střelby „bedlivě sleduje“. Místním úřadům nabídla pomoc. Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová uvedla, že prezident a první dáma se modlí za oběti.

V neděli se ve Spojených státech odehrál další incident se střelnou zbraní. Několik lidí bylo postřeleno v kostele v americkém městě Laguna Woods v Kalifornii, uvedla agentura AP. „Zadrželi jsme jednu osobu a rovněž máme zbraň, ze které se nejspíš střílelo,“ uvedl ve svém prohlášení úřad tamního šerifa.