Chceme teď pomáhat vnitřním uprchlíkům s bydlením, uvedl český velvyslanec na Ukrajině

Události, komentáře: Český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula (zdroj: ČT24)

Česko se chce účastnit rychlé obnovy Ukrajiny, tedy pomoci vnitřním uprchlíkům s ubytováním ještě před zimou a také se zajištěním tepla či pitné vody. V pořadu Události, komentáře to uvedl velvyslanec Česka na Ukrajině Radek Matula. Zmínil rovněž, že česká ambasáda v Kyjevě pracuje dlouhodobě v nevyhovujících prostorových podmínkách a stále se jí nedaří získat vhodnou budovu.

Česká republika nyní ve spolupráci s municipalitami zjišťuje potřeby ukrajinské strany, uvedl velvyslanec. Ukazuje se, že potřebuje především ubytování pro vnitřní uprchlíky, kupříkladu formou modulárního bydlení. A to například v Kyjevské či Lvovské oblasti. Jedná se také o možných dodávkách kotlů. 

V těchto případech by šlo o rychlou pomoc. V další fázi obnovy Ukrajiny pak o patronáty nad některou oblastí či městem, kde by Česko mohlo – se zapojením českým firem – nabídnout své expertizy například pro zdravotnictví či energetiku. „Hodně se mluví o Dněpropetrovské oblasti, ale zatím není rozhodnuto,“ dodal velvyslanec. 

K současnému vývoji Matula uvedl, že fronta se zásadním způsobem nepohybuje. Počínání ruské armády není úspěšné a efektivní, i když boje stále probíhají. Jako problém vidí každodenní raketové útoky prakticky po celé Ukrajině, i několikrát za den. 

Na české ambasádě je nyní prakticky kompletní osazenstvo. Dlouhodobě se však nedaří jednání s ukrajinskou stranou o získání nové budovy.  Ambasáda sídli v provizorních, pronajatých prostorách.

Stav (českého) velvyslanectví je skutečně neúnosný, jsou to nedůstojné prostory. Vlastně nám už nestačí ani prostorově, jsme tam jako sardinky. Velmi špatně se tam pracuje.
Radek Matula
český velvyslanec na Ukrajině

Velvyslanec uvedl, že vzhledem k tomu, že Česko podporuje Ukrajinu v boji s ruským agresorem, se mluví o tom, že bude jednodušší budovu získat. Je to složitá problematika, řekl velvyslanec. „Stále věříme, že se brzy dočkáme nějakého konkrétního výsledku, protože je to opravdu nezbytné,“ dodal. 

V pořadu také hovořil o evakuaci osazenstva české ambasády po zahájení invaze Ruska na Ukrajinu letos v únoru. Pro všechen personál se pak v Česku podařilo najít náhradní činnost, například na ministerstvu zahraničních věcí či v call-centrech, která pomáhají ukrajinským uprchlíkům. 

Vytvořeno bylo také konzulární jednatelství v polské Přemyšli a slovenských Košicích, tým byl i v západoukrajinském Užhorodu.