Breivik je podle odborníků svéprávný, může jít za mříže

Oslo - Norský masový vrah Anders Breivik byl v době útoku duševně v pořádku. Potvrzuje to druhý psychiatrický posudek. Příští týden tak může stanout před soudem, který určí výši jeho trestu. Breivik loni v létě zorganizoval atentát a masakr, při kterých zabil 77 lidí.

Dnes zveřejněná zpráva psychiatrů Terje Törrisena a Agnara Aspaase nepovažuje Breivika za mentálně vyšinutého a nepříčetného a tvrdí, že je za své řádění plně odpovědný. „Kromě toho existuje vysoké riziko, že takový násilný čin zopakuje,“ píše se v posudku.

Terje Törrissen, norský psychiatr:

„Dospěli jsme k závěru, že v době teroristických činů nebyl duševně chorý a není ani teď.“

Breivik vinu odmítá. Vraždění označil za nutné s tím, že je bojovníkem v občanské válce proti islámu. Jeho právní zástupce dnes řekl, že je Breivik s novým posudkem spokojený. Sám Breivik opakovaně trvá na tom, že je duševně v pořádku. Podle obhájců se totiž obává toho, aby byl brán vážně jeho ideologický manifest, který rozšířil v den útoků po internetu. „Soud dostal naše hodnocení. Usoudili jsme, že obžalovaný nebyl ve chvíli, kdy se dopustil trestného činu, nemocný,“ konstatoval Aspaas.

Breivikovi právníci chtějí na důkaz, že je normální, povolat jako svědky bloggera, který nenávidí islám, ale i radikálního muslimského duchovního, který je zavřený za výhrůžky smrtí. „Chceme se zaměřit na prozkoumání existence menšinových buněk v norské společnosti, které by sdílely názory obviněného,“ vysvětluje Breivikův obhájce Geir Lippestad.

Nejnovější psychiatrický posudek je stejně jako ten listopadový nezávazný a má soudu sloužit výhradně jako poradní a pomocný dokument. Záleží jen na soudcích, zda Breivika nakonec označí za trestně odpovědného. Novou zprávu o psychickém stavu atentátníka si soud vyžádal poté, co první posudek vyvolal širokou kritiku veřejnosti. Mnoho lidí je totiž přesvědčeno o tom, že by Breivik měl být souzen.

Breivik loni 22. července nejdřív spáchal pumový atentát v centru norské metropole Osla, který připravil o život osm lidí, a poté na ostrově Utöya postřílel 69 osob, převážně účastníků letního tábora mladých sociálních demokratů.

Soud s Breivikem má začít 16. dubna a trvat deset týdnů. Hrozí mu 21 let vězení, případně doživotní internace na psychiatrii. Nový psychiatrický posudek podle norského tisku poskytne soudu větší prostor při posuzování této kauzy a při rozhodování, zda by Breivik měl za své činy pykat ve vězení, nebo se podrobit ústavnímu léčení.

Zatím probíhají přípravy na soud. Kvůli němu bude uzavřeno 20 tisíc metrů čtverečních v okolí soudu, okna budovy budou navíc chráněna proti útoku a nebude vidět dovnitř. Policie si přeje co nejmíň diváků. Na bezpečnost má na místě dohlížet kolem stovky strážníků.

Anders Breivik u soudu
Zdroj: ISIFA/EPA/HEIKO JUNGE