Ať už se Sálih nevrací, požaduje jemenská opozice

Saná - Jemenská opozice je pro to, aby do prezidentského úřadu natrvalo nastoupil viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí. Ten se úřadu ujal zatím dočasně po pátečním útoku, při němž byl prezident Alí Abdalláh Sálih zraněn. Nyní se zotavuje po operaci v Saúdské Arábii, ale podle viceprezidenta se vrátí do Jemenu v nejbližších dnech.

V Jemenu je dodržováno příměří a mnoho Jemenců slaví Sálihův odjezd ze země, byť se tak stalo ze zdravotních důvodů. Na náměstí v Saná, které bylo dějištěm protivládních protestů, se slavilo celou noc a mládež v tom pokračuje i dnes.

Sálihovo odstranění z úřadu je hlavním cílem více než čtyřměsíčních protestů. To, že je prezident mimo území Jemenu, se považuje za významný bod obratu, i když není jisté, že se podaří přinutit ho odstoupit. „Opozice je pro trvalé předání moci viceprezidentovi. Jestliže se to nepodaří, má opozice i revoluční mládež další návrhy. Na mysli mám přechodnou radu,“ řekl zástupce opozice Sultán Atvání.

Abdar Rabbú Mansúr Hadí se v neděli obrátil na opoziční kmenovou federaci Hašíd s návrhem zastavit boje. Na znamení, že svůj záměr myslí vážně, nabídl stažení armády z míst nepokojů a odstranění silničních zátarasů, zejména na předměstí metropole Saná a v dalších městech. Zástupci Hašídu s jeho návrhem na potvrzení den starého příměří souhlasili.

Sáliha přepravil z Jemenu saúdskoarabský zdravotnický speciál. Prezident údajně z letounu vyšel sám, ale měl viditelná zranění na krku, na hlavě a na obličeji. Sáliha do Saúdské Arábie podle nepotvrzených zpráv doprovázelo 35 příbuzných.