Argentinu rozdělily Maradonovy eskapády. Další se očekávají v osmifinále

Excentrický Maradona. Výstřelky si neodpustil ani v Rusku (zdroj: ČT24)

Argentinci s Francií v sobotu odpoledne zahájí vyřazovací část Mistrovství světa ve fotbale. Na tribuně bude vedle desítek tisíc fanoušků sedět také jedna hvězda: Diego Maradona. Legenda argentinské kopané už na letošním šampionátu potvrdila, že umí zápasy prožívat naplno. Jeho extempore se vztyčenými prostředníčky směrem k Nigerijcům posílilo debatu o tom, jestli tato celebrita pověsti své země spíš už neškodí.

Vítězný gól Marcose Roja proti Nigérii poslal v úterý Argentinu do osmifinále. Modrobílá radost zaplavila Argentinu natolik, že některé školy zastavily vyučování. Slavilo i několik fanoušků v odlehlé Antarktidě.

Svérázně svou radost vyjadřoval Maradona, který jasným gestem poslal Nigerijce k šípku. Za to kapitána mistrů světa z roku 1986 napomenula i FIFA. „Očekáváme, že všichni hráči, bývalí hráči, zaměstnanci i fanoušci se budou chovat slušně a s respektem,“ řekl jeden z ředitelů FIFA Colin Smith.

Sedmapadesátiletý Maradona zaujal kamery na tribunách i jinak. V nudných pasážích zápasu usínal, hráčům spílal za každou špatnou přihrávku, a když se hodně nedařilo, musel se nechat ošetřit. „Bolel mě krk a o poločase mě vyšetřil lékař a doporučil mi, abych raději stadion opustil. Ale jak bych mohl, když jsme hráli o všechno?“ vysvětlil pak zákrok.

Někdejšího fenomenálního hráče leckde v Argentině uctívají. Na internetu se mu ale nevyhnuly vtipy a výtky. Ty naráží mimo jiné na jeho drogové a alkoholové eskapády z minulosti.

Kontroverzí je kolem něj plno. Na těle má vytetovaného Fidela Castra a Che Guevaru. Postavil se za venezuelského diktátora Nicoláse Madura. Kdysi si pořídil zbraň na dotěrné paparazzi. Měl problémy s obezitou, v Itálii dlužil obří peníze na daních a dlouhá léta lhal o svém nejslavnějším gólu.

Argentinci tak čím dál častěji řeší otázku, do jaké míry ještě fotbalová legenda přispívá k lepší tváři sportu a k renomé jejich země.