Ani pivo, ani auta. V Číně znají československý kulomet

Události ČT: Lehký kulomet z Československa zná každý Číňan (zdroj: ČT24)

V širokém povědomí Číňanů se v souvislosti s naším územím a historií ani tak neuhnízdilo plzeňské pivo, škodovky nebo tatrovky. Zřejmě nejslavnějším výrobkem se stal kulomet vyrobený za první republiky v Brně. Lehký kulomet vzor 26 zná v Číně kvůli jeho oblibě v historických filmech a seriálech snad každý.

„ZB 26 byla legendární zbraň ve výzbroji československé armády nejen v meziválečném období, ale také v poválečném. Ocitla se ve výzbroji pětadvaceti armád světa, byla nesmírně populární zejména pro vysokou provozní spolehlivost. Měla v té době jeden prvek, který neměly všechny ostatní zbraně, a sice rychle vyměnitelnou hlaveň,“ popisuje přednosti zbraně Jan Skramoušský z Vojenského historického ústavu.

Kulomet si oblíbila čínská armáda, která zakoupila desetitisíce kusů, i komunističtí partyzáni. Současné historické filmy a seriály se bez něho proto neobejdou. Každoročně produkuje čínská televize asi stovku dramat o japonských vojácích a trpících čínských civilistech. Přestože válka s Japonskem skončila před 70 lety, nacionalistická televizní tvorba dávné nepřátelství stále živí.

Čínští vojáci s československým kulometem ZB 26
Zdroj: ČT24

Automatické zbraně tehdy Čína dovážela ze Západu. „Český kulomet k nám přišel v roce 1927, Čína ho kupovala až do roku 1939. Později ministerstvo obrany zřídilo dvě výrobní linky, které ho dělaly v licenci, popisuje vojenský historik z pekingského Muzea ručních zbraní Li Čen-Pching. Podle historika mají Číňané ke zbrani hluboký vztah mimo jiné právě pro jeho důležitou roli ve válce s Japonskem.

A v čínských seriálech bývají výtvorem brněnské zbrojovky vyzbrojeni hlavní hrdinové. O významu zbraně svědčí i fakt, že ji třímá voják v sousoší před Mao Ce-Tungovým mauzoleem na náměstí Nebeského klidu.