Amsterdam omezil konzumaci marihuany a otevírací dobu podniků ve čtvrti červených luceren

Události: Problémy s masovým turismem v centru Amsterdamu (zdroj: ČT24)

Radnice kvůli problémům s masovým turismem v centru Amsterdamu omezila konzumaci marihuany i otevírací dobu podniků ve čtvrti červených luceren. Tam se chodí právě za službami lehkých žen a nabídkou lehkých drog. Obojí je v zemi legální. Podnikatelé opatření kritizují, podle mnoha místních se ale situace vymkla kontrole.

Prostituce se ve čtvrti červených luceren usadila už ve středověku. Dnes je oblast plná barů, obchodů s marihuanou a nevěstinců lákadlem pro turisty z celého světa.

„Večer a v noci je to strašné,“ stěžuje si Bert Nap, který ve čtvrti bydlí. „Je tu hluk, lidé jsou opilí do němoty, užívají drogy, vykřikují na ulici, močí na stěny našich domů.“

Nap tu žije 45 let. Prostituce a prodej lehkých drog mu nevadí, patří to ke zdejší liberální identitě. V posledních dvaceti letech se ale čtvrť podle něj změnila. Počet a chování návštěvníků přesáhly únosnou mez. „Přicházíme o město kvůli takovému typu turismu, který neprospívá městu ani lidem, kteří tu žijí,“ vysvětluje.

Radnice stížnosti vyslyšela a zavedla zákaz kouřit marihuanu na veřejnosti.  Podniky ve čtvrti červených luceren musí také nově zavírat nejpozději ve tři ráno. Podnikatelé opatření napadli u soudu, zatím neúspěšně.

„Čeho se obávám, je, že jedinečný charakter této oblasti zmizí. A nemyslím si, že to bude dobře,“ říká manažer jednoho z místních hotelů Jim Zielinski. Podle něj je problémem hlavně výtržnictví a kriminalita. Raději by v ulicích viděl víc policistů. „Největším problémem jsou dealeři drog a kapsáři. Ať je dostanou pryč z ulic,“ dodává. 

Kampaň proti turismu

Amsterdam patří k nejnavštěvovanějším městům na světě. Do metropole s necelým milionem obyvatel zavítá ročně na 20 milionů turistů.

Novou kampaní chce radnice odradit ty, které láká hlavně alkohol, drogy a sex. Spoty nasadila v Británii, odkud přijíždí skupiny mladých mužů na rozlučky se svobodou. „Amsterdam je velmi příjemné město se spoustou kultury a dalších věcí. Není to jen čtvrť červených luceren,“ říká k tomu členka městské rady Yasmine Bentoumyaová.

Všichni se shodují, že turismus získal na masovosti díky levným letenkám nebo krátkodobým pronájmům ubytování. I tyto platformy se chystá město regulovat.