Americký velvyslanec: Vztahy s Českem jsou pevné, výsledek voleb je nezmění

Schapiro: Výsledek voleb na česko-amerických vztazích nic nezmění (zdroj: ČT24)

Podle velvyslance Spojených států v Česku Andrewa Schapira neoslabí výsledek amerických prezidentských voleb vztahy mezi Prahou a Washingtonem. V nich překvapivě vyhrál republikánský kandidát a současně realitní magnát Donald Trump.

„Naše vztahy s ČR jsou tak silné a pevné, že jakákoliv změna administrativy nepředstavuje něco, co by jimi mohlo otřást. Jde to zpět do časů Masaryka a Wilsona… téměř sto let. Sdílíme hodnoty. Jsem si jistý, že silné vztahy s Českou republikou budou pokračovat, nehledě na to, kdo vyhraje v těchto volbách,“ ujistil velvyslanec ve vysílání ČT24.

Předpokládá také zachování pevného partnerství v Severoatlantické alianci, přestože Trump v kampani mluvil o tom, že státy, které se dostatečně nepodílejí na společné obraně, nemohou počítat s tím, že je budou USA chránit. „Myslím, že každý rozumný pozorovatel ví, že NATO je nejdůležitější garant nejen pro Evropu, ale i pro nás. A nepředpokládám, že by se to měnilo,“ řekl Schapiro.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Zažil jsem několik bláznivých voleb, jako v roce 2000, a doby, kdy jsme nevěděli ještě dlouho do dalšího dne,“ upozornil Schapiro. Poukázal přitom na volební souboj mezi Georgem Bushem mladším a Alem Gorem, který se rozhodoval až na základě ručního přepočítání hlasů na Floridě.

Donald Trump má sdělení, které se mnoha lidem líbí a rezonuje v nich. Mnoho lidí v naší zemi cítí, že i když se nám daří poměrně dobře, tak se nedaří dobře všem lidem v zemi. To je součást sdělení Donalda Trumpa. Snaží se obracet k těmto lidem. Získal značnou část voličstva, lidé dokázali zareagovat na to, co jim říkal.
Andrew Schapiro
americký velvyslanec v ČR

I přes Trumpovu výhru na poměr volitelů by se poražená představitelka demokratů Hillary Clintonová mohla po 16 letech stát další neúspěšnou uchazečkou o Bílý dům, která navzdory svému celkovému nezdaru nashromáždí v absolutních číslech větší počet hlasů než její soupeř.

Po sečtení výrazné většiny odevzdaných voličských lístků ve všech amerických státech má Clintonová náskok přes 150 tisíc hlasů před Trumpem. Ten však v rámci celých USA získal více než 270 volitelů, tedy členů shromáždění, které příští měsíc nového prezidenta ve funkci potvrdí, což je pro konečný výsledek prezidentských voleb rozhodující.