V thajském městě hříchu staví Svatyni pravdy. Proti nečistým silám

Svatyně pravdy (zdroj: ČT24)

Thajské letovisko Pattaya někteří lidé nazývají novodobou Sodomou. Místní zase tvrdí, že sem chodí na pivo ďábel. Právě v tomto městě, na dohled od nočních klubů a barů, vzniká Prasat May – Svatyně pravdy. Zamířili tam reportéři pořadu Objektiv.

V jednotlivých částech stavby lze číst jako v hinduistickém spise Rámájana. Z chrámu vystupují hrůzostrašný ničitel Šiva, Krišnavatar coby reinkarnace boha Kršny a stovky boddhisátvů, neboli „Buddhů-čekatelů“. Buddhismus a hinduismus tady plynule přecházejí jeden do druhého a jejich hlavním úkolem je varovat před chamtivostí. Mamon a lpění na majetku podle východní filozofie vede ke zkáze a způsobuje veškeré bolesti současného světa. Toto místo však spoutává pozitivní energie, což prý dokazuje, že dobro může porazit tmu a nečisté síly.

S nápadem postavit podivuhodný chrám přišel v roce 1981 thajský podnikatel a mecenáš Lek Viriyaphant. Stavebním materiálem je převážně vzácné a drahé týkové dřevo. Vyhýbají se mu téměř všichni škůdci, je voděvzdorný a přisuzují se mu pozitivní účinky na lidské zdraví. Jednotlivé dřevěné části do sebe stavitelé skládají bez použití hřebíků a šroubů. Vše do sebe musí s milimetrovou přesností zapadat.

Stane se největší dřevěnou stavbou světa?

Mniši rozhodují, kteří démoni či buddhistické reinkarnace budou umístěni vedle sebe a které musejí držet v bezpečné vzdálenosti. Jejich síla by totiž mohla narušit tok pozitivní energie v chrámu. Sochy a fresky se nejdříve nakreslí na dřevěné hranoly, potom se postupně soustruží hrubé obrysy. Naprostou většinu figurálních prací dokončují jemné ženské ruce pomocí dláta.

První sponzor stavby sice už zemřel, ale práce dál pokračují. Nyní je financuje město Pattaya, několik desítek thajských podnikatelů a zisky ze vstupného. V hlavní sezoně projde denně areálem kolem tisíce turistů.

Chrám by se měl dočkat dokončení na podzim roku 2025. V té době se pravděpodobně stane svatyně Prasat May největší dřevěnou stavbou světa. Její část trvale zabydlí teravádští mniši. Jejich pravidelné modlitby mají oslabit zlé síly, které letovisku Pattaya vládnou.